ELS AGRICULTORS CALLOSINS PREVEUEN ARREPLEGAR 3.000 TONES MENYS DE NESPROS PER LES PASSADES GELADES

El fred ha afectat a la qualitat i grandària del fruit i manté continguts els preus en el mercat.

Els conreadors de nespros de Callosa d’en Sarrià preveuen registrar enguany entorn d’un 25 o 30 per cent de pèrdues respecte a la collita anterior, com a conseqüència de les gelades registrades el passat mes de febrer. En quantitat de fruits, açò es tradueix en 3 milions de quilos menys fins a aconseguir les 11.000 tones, enfront de les prop de 14.000 que es van arreplegar el passat any. Així ho va informar despus-ahir el president de la Cooperativa Agrícola callosina, Francisco Pérez, qui va destacar a més que el fruit d’enguany és de qualitat inferior i menor grandària, ja que en 2011 es van batre rècords quant a qualitat i calibre de les peces. No obstant això i malgrat els minvaments per la gelada i al fet que els nespros s’hagen ressentit pels efectes del fred, els agricultors callosins esperen poder pal·liar aquesta campanya els perjudicis econòmics de l’anterior, que es va veure arruïnada per la crisi del cogombre (el brot de bacteri E.coli) que va afectar a totes les fruites i verdures procedents d’Espanya i va bloquejar la comercialització del producte a la meitat de la campanya.

Encara que en aquesta temporada, els preus es mantenen continguts en els canals de venda, la comercialització, “de moment va bé”, segons va explicar Pérez, qui va destacar que “encara no hi ha altres fruites de temporada en el mercat, com la cirera o l’albercoc, i els preus, encara que no són molt elevats, tenint en compte que ha estat un any dolent per al fruit, estan bé”. No obstant això, va advertir que, com és habitual “els preus aniran baixant segons comencen a comercialitzar-se” la resta de fruites competidores. El que no s’espera és un desplome dràstic com el del passat any en què es van registrar 3 milions d’euros en pèrdues i es van arribar a tirar 300.000 quilos de nespros a la brossa després del tancament del seu principal mercat, l’italià, per la crisi del cogombre. El 60% dels nespros de Callosa es ven a Itàlia i un altre alt percentatge a Portugal, on enguany, va explicar Pérez, encara no acaben d’arrancar les vendes “perquè encara fa mal temps allí i aquesta fruita, a l’ésser de molta aigua, s’associa al bon temps”. Si “l’any passat, molts no van arribar a cobrir despeses” per la citada crisi, sobretot “els que tenen les nespres més tardanes”, aquesta temporada, si tot segueix així, “esperem cobrir despeses encara que no done per a fer-se ric”, va afirmar Pérez. 

El nespro espera eixir a flotació enguany però no altres cultius com la llima o la taronja. “Et costa 8 cèntims arreplegar-los i els embenes a 10, així que és una ruïna total”, va destacar el president de la Cooperativa, qui va assenyalar que molts agricultors estan abandonant aquests cultius davant la competència del Marroc i Turquia. Un dels refugis d’aquests conreadors és l’alvocat. Un altre nou cultiu que s’està introduint és el “caqui *persimmon”. En el cas de l’alvocat, “no cal fer molta inversió abans d’agafar-ho” i el caqui, encara que “no té un preu molt alt, produeix molt així que pesa molt i el cost de produir-ho no és car”, va afegir Pérez.

El 70% dels jornalers són immigrants. Malgrat la crisi i dels elevats índexs de desocupació, el camp segueix sent un lloc en el qual la mà d’obra temporal continua sent immigrant. El president de la Cooperativa Agrícola de Callosa, Francisco Pérez, va xifrar entorn del 60 o 70 per cent la proporció de jornalers immigrants durant la campanya de recollida. “La majoria segueix sent immigrant” i els espanyols solen ser de la pròpia família, segons va explicar. Les jornades, en plena temporada, són de 9 o 10 hores i es cobren a una mitjana de 45 euros, segons van afirmar ahir agricultors i jornalers. Un treball “dur” que els permet: “guanyar una mica de diners, açò és el que volem”, deien.

Font: Diari Informacion 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s