EL BLOC DEMANA A L’ALCALDE QUE DEIXE DE REPRESALIAR ELS TREBALLADOR NO AFINS AL PP

Bloc-Coalició Compromís

Al plenari van assistir el diputat Fran Ferri, i Dimas Montiel, que portaran el cas al Parlament valencià

El grup municipal del Bloc-Compromís a l’Ajuntament de Callosa d’en Sarrià ha exigit a l’alcalde Batiste Saval que abandone les represàlies contra afiliats al Bloc i personal no adscrit al Partit Popular. El passat 29 de març, Vicent Llobell, cap de llista i portaveu del Bloc-Compromís de Callosa va presentar un prec a l’alcalde demanant-li que es tire enrere la política de represàlies contra qualsevol treballador municipal o relacionat amb l’Ajuntament pel fet de no pertànyer al partit que governa. Este prec arranca en tres casos concrets que s’han produït les darreres setmanes i que afecten a tres militants del Bloc de Callosa.

Nota de premsa íntegra amb el relat dels fets i el prec presentat al Ple Municipal:

“El primer cas és el d’Àngel Viciano Ribes. El nostre company va començar a fer feina en URBASER, empresa que neteja els carrers del nostre poble., l’any 2009. Als sis mesos ja l’havien fet fixe. A partir d’aparéixer en la llista electoral del Bloc en les Municipals del 2011 es van produir una sèrie de fets que van culminar en un acomiadament. Va rebre una advertència telefònica, d’un afiliat al PP, diríem que “amical”, que no era compatible treballar allí i anar amb el Bloc. També va rebre insinuacions, també de gent vinculada al PP, que el millor que podia fer –si volia conservar el lloc de feina – era afiliar-se al PP. En cap moment l’empresa va manifestar cap queixa d’ell ni va obrir cap expedient ni cap amonestació; fins i tot, quan van rebre una queixa que algú l’havia vist arrancant cartells del PP, l’empresa no va donar crèdit i va creure el treballador, que va manifestar no tenir res a veure. Durant la campanya electoral, ell i altres militants del Bloc van ser fotografiats penjant cartells i material de campanya pel secretari d’Alcaldia de Callosa d’en Sarrià, conegut i manifest militant del PP. El passat 16 de març, es van presentar a la zona on ell treballava dos encarregats d’URBASER i un advocat, amb una carta d’acomiadament (prescindien d’ell perquè no estaven contents amb la seua feina) i un taló amb el “finiquito”. Àngel va firmar.

El següent cas és el de Joana Montiel i Sanchis que fa 25 anys que ocupa la plaça de bibliotecària de Callosa, com a personal laboral. Des de sempre ha sigut una militant del Bloc. A partir de la majoria absoluta del PP, tots són problemes. Els últims són els que relatem. El dia 8 de març se li comunica per escrit que – resumint – no podia atendre les preguntes dels xiquets magrebís que van allí a fer els deures; com si ella estiguera donant classes particulars per al seu interés personal. La carta la firma la sra. Regidora de Cultura. La treballadora ho pren com una provocació més de malestar. Però, en el plenari, Llobell argumenta que entre les funcions del personal d’una biblioteca pública està “Orientar sus servicios hacia los ciudadanos, que són sus usuarios y atender sus demandas de información , culturales y formativas”. Segons les pautes que se seguixen pel Ministeri de Cultura, les CCAA i la FMYP. També s’especifica “Servicios esenciales a los usuarios. Servicios a grupos con necesidades especiales (inmigrantes, personas con dificultades de aprendizaje)”. Per tant, Joana no està fent res malament ja que que no dóna classes particulars mentre treballa (era el que semblava que s’estava suggerint). En canvi, a la Biblioteca s’han fet tallers de COSMÈTICA, CUINA I MAQUILLATGE, patrocinats per la regidoria de Cultura i impartits per una tertuliana de la publicació local (adepta al PP) Notícias D’Ací. També es comunica que se li ha desconnectat el telèfon, només pot rebre trucades; per tant, no pot comunicar-se amb Conselleria, ni amb altres negociats de l’Ajuntament, ni amb els proveïdors de llibres ni amb els usuaris que deuen llibres ni res que implique comunicació externa. El Bloc considera que això té tot l’aspecte d’una situació d’ACOSSAMENT LABORAL.

El següent cas és el de Guadalupe Manera Ferrando, mare del regidor del Bloc Joan Tasa Manera. Esta senyora va entrar a treballar a l’Ajuntament amb un contracte a les taquilles de l’Algar , l’any 2007. Des de 2009 és l’encarregada de l’oficina OMAC-AMICS, creada pel PP per a l’atenció dels immigrants. També és la responsable del Padró Municipal. Per a ocupar este lloc nou de treball ha hagut de realitzar una formació molt específica, progressiva i permanent (de la iniciativa i amb el finançament del propi Ajuntament). Així, l’any 2009 realitza un Postgrau per la Universitat de València “Políticas de integración y prestación de servicios a inmigrantes”. 2 cursos de la xarxa AMICS per la Universitat d’Alacant, 1 curs de “Atención al público en materia de extranjería” i diversos cursos sobre la “Ley y Reglamento de extranjería”.

A partir de l’aparició del seu fill, Joan , en la llista del Bloc-Compromís a Callosa comencen les amenaces:

 • Un militant de NNGG, en públic, li va espetar a Joan que anara amb compte perquè ell li devia dos favors a l’Alcalde (fent referència al treball de sa mare i de la seua germana – esta última a l’asil).
 • Després de la publicació al INFORMACIÓN “El alcalde de Callosa menosprecia un edil del BLOC por ser demasiado joven”, el secretari de l’Alcalde telefona a la mare de Joan demanant-li que vinguera al despatx de l’Alcalde per una raó de faena. Va ser enganyada ja que va ser rebuda per l’arquitecte tècnic municipal –conegut militant del PP – que la va amenaçar amb una querella criminal contra el seu fill. Des de llavors, la mare de Joan patix pors relacionades amb ser l’objectiu d’una represàlia indiscrimada. Les pors de Lupe es confirmen: el 23 de març se li comunica el seu desplaçament laboral a les taquilles d’Algar. Serà substituïda per la Tècnic de Turisme. Es fa a través d’un informe de l’assessor jurídic de l’Ajuntament on es diu que s’actua així per racionalitzar recursos humans i financers; a la qual cosa es podria contraargumentar ¿quina mena de raciocini cap en un desplaçament d’una persona formada i substituïda per una altra que s’ha de formar?, amb els costos de temps i econòmics que això comporta. A més, ¿per què no s’aplica eixe criteri a Urbanisme, per exemple, on ha hagut un disminució real de la seua activitat? També s’argumenta que ha disminuït l’activitat “especialmente debido a una disminución de la población empadronada”. Tots sabem que això és fals perquè des de 2009, que va començar amb 950 atencions, arribem a 2011 amb 1630 atencions, segons consta en la memòria, la qual ells es van encarregar de publicar-la al llibre de festes, a bombo i platerets. En el que portem de 2012, es calcula que les atencions són unes 300. També es diu “Y debido a la escasa actividad y complejidad del negociado AMICS”. És poc complexe esta llista d’activitats?:

Garantías jurídicas:

 • Informes de arraigo y reagrupación.
 • Información sobre diferentes alternativas de regulación.
 • Información sobre renovación de tarjetas.
 • Gestiones relacionadas con el empadronamiento.
 • Información sobre órdenes de expulsión.
 • Información sobre la nacionalidad.
 • Información sobre legalización de documentos.
 • Información y Acogida:
 • Petición de cita previa en Extranjería.
 • Derivación a recursos municipales.

Salud:

 • Información sobre tramitación de la tarjeta sanitaria.

Educación:

 • Información básica sobre temas relacionados con la educación.

Empleo y Formación:

 • Intermediación laboral en colaboración con la Agencia de Desarrollo Local.
 • Derivación a recursos, Servef.

També diem que en cap moment, ni la família afectada ni este col·lectiu posem en entredit la potestat d’un alcalde de poder fer canvis als seus treballador, si convé a la millora dels servicis; ni tampoc ningú dubta que la persona de què parlem va aconseguir una plaça en les taquilles d’Algar. Allò que denunciem és l’arbitrarietat d’una mesura que no persegueix cap finalitat que la de castigar un jove regidor en la figura de sa mare. Així, es produïx una situació rocambolesca, ja que la senyora Guadalupe Manera serà rellevada per la tècnic de turisme – s’invalida així la tesi que en l’oficina AMICS no hi ha feina per fer -, amb la qual cosa la nova titular d’eixe servici haurà de començar de nou tota la formació requerida per a esta funció. EN REALITAT, EL QUE HA HAGUT ÉS UN MOVIMENT DE PLACES PER TAL DE PERJUDICAR UNA PERSONA. RES A VEURE AMB UNA OPTIMITZACIÓ DE RECURSOS NI DE SERVICIS. A més, s’encareix el nou servici de l’oficina AMICS ja que la sra. Guadalupe cobrava en funció d’una treballadora del grup D i la nova titular (l’extècnic de turisme) cobrarà com una treballadora del grup B.

Es tracta d’una represàlia per motius polítics? El prec va en eixe sentit: que es torne arrere les actuacions sobre estes persones i s’acaben les actuacions sobre personal en funció de la seua adscripció ideològica o política. Volem que es valore la feina dels funcionaris i treballadors municipals perquè pensem que tenim gent formada que ens ajuda a optimitzar recursos i ser una administració eficient.

L’Alcalde, Batiste Saval, va intentar contraargumentar el prec però, en no poder, va soltar frases com estes:

 • “En el tema del treballador del Ajuntament el que el que ha sigut és reubicar persones i optimitzar recursos per no haver de despatxar a ningú. Però después de vore l’actitud ja me he donat conter que dona el mateix prendre eixes medides que unes altres”
 • “Ara ja sé quines medides tinc que prendre a partir d’ara. Ara les prendré amb totes les garanties del món, el puc dir que les prendré. I s’acabó, no pasa absolutament res”.
 • “No vaig a pegar cap de passa cap a arrere a partir d’ara totes les passes que pegaré seran cap avant”

Hem d’entendre estes paraules com una amenaça? Quines altres mesures vol prendre? Tenim el plenari enregistrat

Al plenari van assistir, com a públic el diputat del Bloc-Coalició Compromís, Fran Ferri, i l’adjunt del grup parlamentari Dimas Montiel, els quals van ser testimonis dels fets i portaran el cas al Parlament valencià.

Atentament,

Vicent Llobell i Bertomeu, Portaveu del Grup Municipal del Bloc-Compromís a l’Ajuntament de Callosa d’en Sarrià.”

MÉS INFORMACIÓ:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s