UN MISSATGE CLAR I RAS CONTRA LA REFORMA LABORAL

29M a València - Foto: El País

La Comunitat Valenciana va mostrar ahir el seu rebuig rotund a l’atemptat als drets laborals encarnat en la reforma laboral plantejada pel govern de Mariano Rajoy. Malgrat la campanya de desprestigi contra el dret de vaga i contra la tasca sindical, una immensa quantitat de ciutadans es va esforçar ahir per a exigir al govern que cesse els atacs als treballadors i que dirigisca les mesures per a atallar la crisi cap als vertaders responsables.

Els valencians van parlar ahir clarament: s’oposen majoritàriament a la reforma laboral. Així es desprèn del suport massiu a la jornada de vaga general convocada ahir en tot l’estat per sindicats, col·lectius i organitzacions socials de tot tipus, que van aconseguir que els principals centres de producció valencians es paralitzaren ahir o funcionaren a mig gas.

No hi ha dubte, però, que també que va ser la jornada de la silicona. La jornada en què la silicona abocada diàriament en la ment de la ciutadania durant els últims anys per alguns partits polítics i molts mitjans de persuasió de masses, també es va fer visible en els milers de petits comerços que ahir van obrir les portes malgrat la previsible —i després confirmada majoritàriament— absència de consumidors, o en la por de molts treballadors a significar-se en les seues empreses davant la coacció dels seus responsables, que en multitud de casos no els faciliten exercir un dels seus drets constitucionals.

No obstant açò, els carrers de València durant la jornada d’ahir llançaven un missatge evident. Encara que no faltaven ciutadans que prenien canyes, despreocupats davant el fet que ells, els seus familiars i les futures generacions puguen convertir-se en mà d’obra barata i prescindible si no es retira la reforma plantejada pel govern de Mariano Rajoy, València no va funcionar ahir ni al 40%. Així ho demostrava l’escassa fluïdesa de vehicles privats malgrat la pràctica absència de transport públic, que va funcionar quasi exclusivament amb els serveis mínims. En els barris perifèrics va obrir amb normalitat la gran majoria de comerços, encara que amb una notable rebaixa de clients. En el centre de la ciutat, gràcies a la impecable funció informativa de nombrosos piquets (que multiplicaren amb escreix els del 29S en 2010), l’aturada del consum va ser pràcticament total. En esta conjuntura, cal destacar com, malgrat que el nombre de comerços oberts era majoritari, entre 10 i un 15% van romandre tancats durant tota la jornada, cosa que evidenciava que no tots els empresaris estan disposats a tot a canvi d’obtenir més beneficis.

Un seguiment massiu
En els polígons i centres industrials, on és més notable el mal que fa en les condicions laborals dels ciutadans cada reforma laboral, el suport a la convocatòria va ser massiu. En prop d’un 90% en el sector industrial el xifraven els sindicats majoritaris, un fet que ratificava el seguiment del 100% de factories com Ford, que contagiava a totes les seues auxiliars, o l’aturada massiva de l’activitat portuària, paralitzada al 100%, mentre que en sectors tan importants com el tauleller de Castelló l’atur era del 90%. En el sector públic, el suport també va ser majoritari, i va arribar al 90% en l’ensenyament universitari i al 60% en la no universitària. En la sanitat va parar entre un 55 i un 60% dels treballadors, i en administració de la Generalitat un 65%, mentre que en l’administració de Justícia va parar un 55% dels treballadors. Des de la Delegació del Govern, en canvi, Paula Sánchez de León parlava d’una baixa incidència de la vaga, encara que des de les finestres de les dependències de l’organisme, en el cèntric carrer Colom de València, podia comprovar que no era així.

En un plànol més anecdòtic, caldria destacar el seguiment en dos punts sobre els quals s’ha fixat l’atenció pública en els últims mesos. Un seria RTVV, on el seguiment de la vaga va superar el 75% (en producció de programes va fregar el 100%), la qual cosa va impedir l’ens emetre el seu espai matinal o el partit que va disputar el Ros Casares en la Final Four europea de bàsquet femení; i va obligar a emetre programació gravada durant tot el matí. L’altre, el de la patronal farmacèutica, que en els últims mesos han reclamat el suport i la comprensió de la ciutadania davant els impagaments del Consell, però que ahir, davant una reforma que acostaria als ciutadans a la semiesclavitud, va mantenir la pràctica totalitat dels establiments oberts.

No obstant açò, el missatge de rebuig de la reforma laboral plantejada pel Partit Popular per part de la majoria de ciutadans —bé secundant la vaga laboral, bé minimitzant majoritàriament el consum en la jornada d’ahir— va ser rotund, i es va confirmar en les massives manifestacions de la vesprada. Malgrat tot, com al matí van recordar els secretaris d’organització de CCOO PV, Alfonso Arnedo, i d’UGT–PV, Carlos Vila, la jornada d’ahir “no és un punt final. La vaga no és una fi en si mateix, sinó un mitjà per a obligar a rectificar una política laboral absurda. Per tant, el procés de mobilització continuarà si ens forcen a fer-ho”. Ara li toca parlar a Rajoy.

Font: L’Informatiu

Notícies relacionades:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s