CALLOSA EXIGEIX REG PER DEGOTEIG PER A 1800 HECTÀREES DE NESPRERS

El sistema només està implantat en un 10% dels cultius

Si els pantans de la Marina Baixa estan al cent per cent és a força de l’esforç dels regants de Callosa“. L’alcalde de Callosa d’en Sarrià, Batiste Saval, va exigir ahir a les administracions superiors i entitats hídriques de la zona que duguen a terme “d’una vegada per sempre” el Pla Integral de Reg per Degoteig del municipi, un projecte que porta 7 anys cuejant i la fi del qual és, d’una banda modernitzar la principal àrea de producció agrícola de la comarca i per una altra, estalviar aigua.

La Comunitat General de Regants i Usuaris de Callosa d’en Sarrià reclama ajudes per a fer front als 10 ó 12 milions d’euros de cost que permetrien implantar el sistema en una superfície d’entre 1.500 i 1.800 hectàrees de cultius en plena explotació. Ara per ara, només entre un 10 i un 15%, d’aquestes, segons van estimar, tenen implantat el reg per degoteig i el 90% restant segueix regant “a manta” o “per inundació”. La inversió és “impossible” per als propietaris i s’encareix per la complicada orografia del terreny. “Dels 30 regs” que componen la comunitat, “només dos i part d’un altre tenen el reg per degoteig” i també s’inclourien en el pla perquè estan ja obsolets i podrien millorar-se i modernitzar els seus sistemes, segons van explicar des de la comunitat de regants.

Un dia després que el Consorci d’Aigües de la Marina Baixa sol·licitara a la CHX (Confederació Hidrogràfica del Xuquer) mesures per a permetre emmagatzemar més aigua en els embassaments actuals (proposaven poder omplir més els pantans existents, recréixer les preses, o crear represes al costat d’aquests), el primer edil callosí va expressar despús-ahir el seu malestar per que l’ens de gestió comarcal de l’aigua deixara de costat el projecte del reg en les seues reivindicacions. “S’han realitzat i s’estan reivindicant obres de milers de milions d’euros que no tenen la repercussió social que tindria aquest Pla Integral de Reg per Degoteig”, va indicar Saval que va lamentar, respecte al Consorci, que “estan demanant que es creuen nous dipòsits però ningú li posa el cascavell al gat” i va recordar que “són els regants els que realment tenen els drets sobre l’aigua”.

Per a fer sonar aqueix cascavell i tractar de traure el projecte del calaix, Saval va recordar que “suposaria un estalvi de més del 30% d’aigua” i la creació de tres noves basses, en les zones de Masataba, Segarra i les Fonts de l’Algar, que sumarien una “capacitat de 7,6 hectòmetres cúbics”, és a dir, permetrien emmagatzemar aigua per a “cobrir les necessitats hídriques de tota la comarca durant 9 mesos”.

Els agricultors compartien ahir aquest sentir. “No hi haurà poble que utilitze millor l’aigua que Callosa”, ho deia ahir un conreador de nespros a peu de parcel·la, en un dels pocs cultius que té implantat el reg per degoteig per compte propi. Un sistema amb el qual “estalvies molta aigua i li traus molta més productivitat a un bé tan escàs”, explicava el propietari de la finca. I que permet estalviar també “molt temps” a l’agricultor, que sense mitjans automatitzats ha d’estar en persona en el camp durant tot el reg. “Els pantans estan al cent per cent amb l’esforç dels callosins, que segueixen regant en sèquia”, va lamentar el primer edil de Callosa, que va insistir que el reg per degoteig és una “reivindicació de primer ordre” per a “la competitivitat” de l’agricultura local.

Font: Información

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s