LES PROTESTES TAMBÉ ESCLATEN EN LA MASCLETÀ

Un moment de la protesta - Foto: L'informatiu

De la mateixa manera que les retallades no entenen de festes i descans, sembla que la lluita contra aquestes tampoc. Almenys així ho demostraren ahir vora 300 joves que aprofitaren la primera mascletà per fer arribar als dirigents valencians allí congregats el seu malestar amb la preocupant situació del panorama valencià. Avui tornaran les “mascletaes reivindicatives”.

Des d’un manual sobre “Història del segle XX”, a la darrera novel·la de Ferran Torrent (tot un expert a l’hora de reflectir la corrupció política), passant per un bon grapat d’altra bona literatura, destacaven ahir, entre prop d’una trentena més de llibres, a la Plaça de l’Ajuntament de València. Baguls plens de saviesa que no volgueren perdre’s la primera mascletà de les Falles de 2012, de la mateixa manera que tampoc volgueren faltar a la cita els propietaris: joves estudiants que aprofitaren la presència al balcó del Consistori dels principals dirigents valencians per fer-los arribar, de manera més que directa, el malestar amb les retallades en l’educació pública i per la repressió policial.

Amb ells, més joves (se n’arribaren a reunir vora 300) que no duien llibres, però que tenien en les mans globus negres i pancartes, a les quals es podia llegir, entre altres missatges “No som ramat, som ciutadans”, “Foc a la corrupció” o “Ací no fa olor de pólvora, fa olor de xoriço”. Tots ells arribaren a la plaça amb la clara intenció de fer sentir les seues protestes en un dels dies “grans” de la ciutat i ho aconseguiren fins al punt que l’encarregat de la megafonia, una vegada acabat l’espectacle pirotècnic, hagué de pujar el volum al màxim per tal que no se’ls sentira a la resta de la plaça ni, per descomptat, a l’acomiadament de la retransmissió de Canal 9 (també hi havia alguns treballadors protestant contra l’ERO a RTVV).

Eixe moment, el final de la mascletà, va ser quan més es feren sentir. Encarats cap al balcó, els crits de “fora, fora”, “menys corrupció i més educació” o “a tu, fallera, també t’afecta”, acompanyats de molts més en contra de Rita Barberá i Alberto Fabra, se succeïren només acabà l’ovació a la pirotècnia Ribarrocha, encarregada una any més d’inaugurar els dies de mascletà. Dalt, les falleres, que es quedaren fent-se fotos amb els convidats a l’acte, se’ls miraven amb cara de pocs amics.

Però la vertadera intenció dels manifestants, que era fer soroll també durant els moments previs a la mascletà, no va tindre l’èxit que esperaven. Potser perquè era el seu primer intent i no van aconseguir reunir prou gent, el cas es que no pogueren fer-se sentir “aprofitant la presència de les televisions” i l’afluència massiva de gent, com explicà una de les manifestants.

Tot i això, avui (i fins a l’última mascletà) tenen intenció de tornar a la càrrega. Cada dia, per un motiu diferent, (el d’avui, uns serveis socials públics i de qualitat, i la solidaritat amb el Parc Alkosa) “les reivindicacions s’alçaran i es faran visibles, acompanyades d’una xiulada general i de targetes roges, 5 minuts exactes abans de la mascletà, que és quan més gent hi ha a la plaça i quan els mitjans de comunicació (especialment Canal 9) connecten en directe, i es baixaran en el moment que comença la mascletà”, expliquen, alhora que afegeixen que “la reivindicació no ha d’estar renyida amb la festa ni ha d’obstaculitzar el desenvolupament de la mascletà”.

De moment, els xiulits d’ahir abans de la mascletà no es feren sentir massa. A més, no és gens estrany sentir xiulits els minuts previs a que comence l’espectacle pirotècnic. Sembla que els farà falta que la gent es mobilitze més a la plaça de l’Ajuntament que a la xarxa (on tenen més de 1.100 seguidors a facebook i les invitacions a l’esdeveniment no deixen de circular) per encendre la metxa de la protesta fallera.

Font: L’informatiu

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s