UNA JUTGE IMPUTA A L’ALCALDE DE FINESTRAT PER LA RIUADA

Imatge del mercat dels divendres

La seua declaració estava prevista per a hui però s’ha suspès a petició del seu advocat Javier Boix, que va defensar a Camps.

L’alcalde de Finestrat, Honorato Algado, haurà de declarar com imputat en les diligències obertes en un jutjat de Benidorm per a esclarir les circumstàncies que van envoltar la mort de dos britànics durant una riuada que va arrasar el mercat de la Cala a l’octubre de 2011, l’emplaçament del qual havia estat prohibit expressament per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer en la sanció que se li va imposar al Consistori per ocupar la llera del barranc. A més dels morts va haver-hi dos ferits que van ser hospitalitzats a causa de les ferides patides en la riuada i diverses víctimes s’han personat en la causa per a reclamar una indemnització.

La citació del jutjat d’Instrucció número 4 de Benidorm no expressa la imputació d’un delicte concret i només fa referència a les diligències obertes contra l’Ajuntament de Finestrat. Per contra, sí deixa ben clar la jutge del cas que Honorato Algado prestarà declaració en qualitat d’imputat.

La data prevista per a la declaració de l’alcalde era hui dimecres, encara que a última hora es va suspendre ahir a petició del seu advocat, Javier Boix, a la qual es va sumar posteriorment la de l’advocada d’un dels ferits en la riuada, Mariana Ivanov. L’alcalde compta per a la seua defensa amb el mateix advocat que va assistir a Camps en el judici pel cas dels vestits, on va aconseguir la seua exculpació. Alguna de les parts personades es planteja que l’acusació siga per homicidi per imprudència perquè l’emplaçament era il·legal i estava ple de cartells advertint del perill de riuades. No obstant això, serà finalment el jutjat qui decidisca, en funció del resultat de les investigacions.

Mentre que l’alcalde de Finestrat va assegurar després de la riuada que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) no va confirmar a l’Ajuntament si podia instal·lar el mercat en el barranc, el jutjat de Benidorm que investiga el cas ha rebut 33 documents de la CHX en els quals s’inclou tot el procés de l’expedient sancionador, des que es va denunciar al març de 2009 l’ocupació de la llera del barranc.

L’Ajuntament va presentar diversos recursos en el procés però la ministra de Medi ambient i Medi Rural i Marí li va imposar a l’octubre de 2010 una sanció de 83.163 euros per una infracció greu a causa de l’ocupació de la llera del barranc de la Cala. La resolució també deia que l’Ajuntament de Finestrat havia de reposar el domini públic hidràulic al seu estat anterior, ja que havia asfaltat la zona on s’instal·lava el mercat gestionat pel Consistori.

El que estava ben clar en la sanció ministerial era que es va imposar a l’Ajuntament “l’obligació d’abstenir-se d’ocupar el domini públic hidràulic del barranc de la Cala amb el mercat municipal, en tant no compte, si escau, amb autorització de l’organisme de conca”.

Poc després de produir-se la riuada, el Ministeri de Medi ambient va dictar una nova resolució -data el 4 de novembre- en la qual desestimava el recurs de reposició de l’Ajuntament i ratificava de forma íntegra la sanció.

Una de les al·legacions plantejades pel Consistori de Finestrat en el procés obert per la Confederació del Xúquer va ser la prescripció de la infracció greu per haver transcorregut dos anys, encara que no va ser estimada. Almenys si va aconseguir rebaixar la sanció de 331.000 euros per una infracció molt greu a la multa de 83.163 euros per infracció greu.

 

Al·leguen falta de diners per a pagar la multa

Un dels motius esgrimits per l’Ajuntament per a demanar la suspensió de la sanció de 83.000 euros era la situació econòmica del Consistori. En un document enviat al novembre de 2010 al Ministeri de Medi ambient, l’alcalde assegurava que no podien fer front al pagament de la sanció perquè l’Ajuntament tenia ja en aqueixa època “serioses dificultats per a fer front al pagament de les nòmines dels treballadors” i ni tan sols podien “cobrir les despeses corrents”. El decret de l’alcalde afegia que fer front al pagament d’aquesta sanció “col·locaria a l’Ajuntament en una situació molt delicada econòmicament, ocasionant perjudicis econòmics irreparables”. Aquesta al·legació també va ser desestimada en l’últim recurs, on el ministeri diu que ha de plantejar-se en un altre moment del procés, però li adverteix al mateix temps que com a poder públic té una “especial i obligada subjecció, com la resta dels ciutadans, tant a la Constitució com a la resta de l’ordenament jurídic”.

Font: Información

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s