L’ACORD DE LA UE AMB EL MARROC DESTRUIRÀ 16.000 HECTÀREES DE CULTIU

bancal de tarongesLa liberalització suposarà pèrdues de 200 milions, segons els sindicats

Els sindicats agraris adverteixen que la liberalització del comerç de productes marroquins amenaça la supervivència de 640.000 jornals i la pèrdua directa de 200 milions d’euros al País Valencià. Segons un estudi de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), l’acord comunitari implicarà en un futur no gaire llunyà l’abandó de 16.000 hectàrees de cultiu i, per tant, “un dany irreparable” a l’agricultura. L’organització considera que l’impacte serà “devastador” per a un sector estratègic que “es troba sumit des de fa temps en una situació molt delicada” i que, a partir d’ara, deixarà de ser rentable. Les organitzacions agràries lamenten que s’haja prevalgut els interessos dels empresaris francesos i alemanys, capdavanters en el transport i la distribució, en detriment dels espanyols.

Espanya és fins al moment l’horta d’Europa. No en va, València, amb 120.000 explotacions agrícoles, és juntament amb Múrcia i Andalusia, el bloc de regions que han concedit a l’Estat espanyol l’honor de ser el major exportador mundial de cítrics. Però el passat 16 de febrer, la Comissió de Comerç Internacional del Parlament Europeu va votar a favor de la liberalització comercial entre el Marroc i la Unió Europea. La mesura comporta, segons sindicats i empresaris, “un dany irreparable” essencialment al sector hortofructícola valencià, especialment en l’apartat de cítrics, en entendre que no pot competir en preus amb el país nord-africà. Solament en qüestió d’un jornal diari, la diferència entre el d’un bracer marroquí i un temporer en terres valencianes és abismal, segons AVA. Mentre un sou diari en el camp marroquí aconsegueix els cinc euros, en el cas valencià podria arribar als 50 euros per dia. A açò, caldria sumar les exigents i costoses mesures fitosanitàries a les quals estan obligades aplicar els empresaris agraris.

Amb aquest acord europeu, alguns productes considerats sensibles —clementines, tomaques, carbasses, cogombres, maduixes i alls— gaudiran d’una protecció especial i només s’autoritzarà contingents regulats. Però, per a lament dels agricultors valencians, no serà així en el cas de taronges i mandarines, productes estrella de la regió. Per temporada, aquesta comunitat produeix 4,7 milions de tones de taronges i mandarines. Pel que l’acord europeu “amenaça” la producció de la seua fruita emblemàtica.Un sou diari al Marroc ronda els 5 euros i en la Comunitat els 50

Empresaris i sindicats agraris raonen l’acord en què les grans empreses franceses i alemanyes es beneficiaran d’uns productes molt barats en origen i produïts en una situació de “competència deslleial”. A més, s’apressen a afegir, el beneficiari amb la mesura no serà el consumidor sinó aquestes grans empreses.

Les dades relatives al sector agrícola donen mostra de la importància socioeconòmica d’aquest sector. Segons dades de la EPA i facilitats per la Conselleria d’Agricultura, el nombre d’empleats en el sector agroindustrial és de 300.000 bracers, xifra que representa el 16% del total de treballadors. A ells, cal sumar els més de 35.000 assalariats emprats en les 542 cooperatives agràries, segons les dades manejades per la Confederació de Cooperatives del País Valencià. A més, segons l’últim cens de la Seguretat Social de 2010, el nombre d’empreses agrícoles és de 5.715.

El cultiu dels cítrics “perilla” després del pacte europeu

La Conselleria d’Agricultura explica que s’ha marcat dos objectius: que el sector puga competir en igualtat de condicions en els mercats; i també preservar els interessos dels consumidors, atès que “les produccions presenten un nivell de qualitat i seguretat alimentària que els aliments obtinguts en altres zones del planeta no tenen”.

AVA-ASAJA fonamenta la seua denúncia en un estudi elaborat pels seus serveis tècnics. Segons el seu informe, l’augment de les exportacions marroquines de cítrics i hortalisses en “condicions absolutament avantatjoses” es traduirà a curt termini al País Valencià en l’abandó d’unes 16.000 hectàrees de terres de cultius.

Font: El País

L’acord de la UE amb el Marroc destruirà 16.000 hectàrees de cultiu
La liberalització suposarà pèrdues de 200 milions, segons els sindicats
Els sindicats agraris adverteixen que la liberalització del comerç de productes marroquins amenaça la supervivència de 640.000 jornals i la pèrdua directa de 200 milions d’euros a la Comunitat Valenciana. Segons un estudi de l’Associació Valenciana d’Agricultors (*AVA-*ASAJA), l’acord comunitari implicarà en un futur no gaire llunyà l’abandó de 16.000 hectàrees de cultiu i, per tant, “un dany irreparable” a l’agricultura. L’organització considera que l’impacte serà “devastador” per a un sector estratègic que “es troba sumit des de fa temps en una situació molt delicada” i que, a partir d’ara, deixarà de ser rendible. Les organitzacions agràries lamenten que s’haja prevalgut els interessos dels empresaris francesos i alemanys, capdavanters en el transport i la distribució, en detriment dels espanyols.

Espanya és fins al moment l’horta d’Europa. No en va, València, amb 120.000 explotacions agrícoles, és juntament amb Múrcia i Andalusia, el bloc de regions que han concedit al país l’honor de ser el major exportador mundial de cítrics. Però el passat 16 de febrer, la Comissió de Comerç Internacional del Parlament Europeu va votar a favor de la liberalització comercial entre el Marroc i la Unió Europea. La mesura comporta, segons sindicats i empresaris, “un dany irreparable” essencialment al sector *hortofrutícola valencià, especialment en l’apartat de cítrics, en entendre que no pot competir en preus amb el país nord-africà. Solament en qüestió d’un jornal diari, la diferència entre el d’un *bracero marroquí i un temporer en terres valencianes és abismal, segons *AVA. Mentre un sou diari en el camp marroquí aconsegueix els cinc euros, en el cas valencià podria arribar als 50 euros per dia. A açò, caldria sumar les exigents i costoses mesures fitosanitàries a les quals estan obligades aplicar els empresaris agraris.

Amb aquest acord europeu, alguns productes considerats sensibles —clementines, tomàquets, carbassons, cogombres, maduixes i alls— gaudiran d’una protecció especial i només s’autoritzarà contingents regulats. Però, per a lament dels agricultors valencians, no serà així en el cas de taronges i mandarines, productes estavelles de la regió. Per temporada, aquesta comunitat produeix 4,7 milions de tones de taronges i mandarines. Pel que l’acord europeu “amenaça” la producció de la seua fruita emblemàtica.Un sou diari al Marroc ronda els 5 euros i en la Comunitat els 50

Empresaris i sindicats agraris raonen l’acord en què les grans empreses franceses i alemanyes es beneficiaran d’uns productes molt barats en origen i produïts en una situació de “competència deslleial”. A més, s’apressen a afegir, el beneficiari amb la mesura no serà el consumidor sinó aquestes grans signatures.

Les dades relatives al sector agrícola donen mostra de la importància socioeconòmica d’aquest sector. Segons dades de la *EPA i facilitats per la Conselleria d’Agricultura, el nombre d’empleats en el sector *agroindustrial és de 300.000 *braceros, xifra que representa el 16% del total de treballadors. A ells, cal sumar els més de 35.000 assalariats emprats en les 542 cooperatives agràries, segons les dades manejades per la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana. A més, segons l’últim cens de la Seguretat Social de 2010, el nombre d’empreses agrícoles és de 5.715.

El cultiu dels cítrics “perilla” després del pacte europeu

La Conselleria d’Agricultura explica que s’ha marcat dos objectius: que el sector puga competir en igualtat de condicions en els mercats; i també preservar els interessos dels consumidors, atès que “les produccions presenten un nivell de qualitat i seguretat alimentària que els aliments obtinguts en altres zones del planeta no tenen”.

*AVA-*ASAJA fonamenta la seua denúncia en un estudi elaborat pels seus serveis tècnics. Segons el seu informe, l’augment de les exportacions marroquines de cítrics i hortalisses en “condicions absolutament avantatjoses” es traduirà a curt termini a la Comunitat Valenciana en l’abandó d’unes 16.000 hectàrees de terres de cultius.

Anuncis

Un pensament sobre “L’ACORD DE LA UE AMB EL MARROC DESTRUIRÀ 16.000 HECTÀREES DE CULTIU

  1. El Partit Popular té majoria al Parlament europeu: no ho ha parat i ho justifiquen amb expressions tan peregrines com que este acord ajudarà un país que està travessant la seua primavera. Des de quan sous de misèria, sense seguretat social és “primavera”? Des de quan el Marroc és un país en vies de democratització? Des de quan que empresaris europeus (molts d’ells valencians) es facen encara més rics és bo per als nostres interessos si es destrueixen, a canvi, segles de tradició agrícola? L’avaricia d’uns pocs està a punt de destruir el poquet que ens queda. Vergonya, cavallers, vergonya!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s