ELS AGRICULTORS PRENEN MESURES PER A MINIMITZAR ELS DANYS EN EL NESPRO PER LES GELADES

Un agricultor comprova els danys causats per la gelada en el fruit. Foto: David Revenga

Els agricultors temen un minvament en la producció després de registrar 3 milions d’euros de pèrdues en 2011 per la crisi del cogombre

Els conreadors de nespros de Callosa d’en Sarrià estan “molt preocupats” per les gelades registrades durant la passada setmana i previstes per aquestos dies. Així ho expressava el president de la Cooperativa Agrícola de Callosa, Francisco Pérez, qui va destacar que “la gelada ha tocat ja un poc” els fruits, encara que els danys encara no són quantificables, màxim quan les previsions per a aquesta setmana marquen termòmetres sota zero durant almenys dos dies. “Estem preocupats perquè quan baixa a zero la temperatura, el nespro es comença a gelar”, va explicar Pérez. I per al dissabte pròxim, els termòmetres marquen temperatures inferiors.

Els agricultors prenen mesures desesperades per a intentar combatre el fred. Entre elles, encenen fogueres nocturnes per a evitar que caiguen les temperatures o retarden les labors d’aclarir el fruit, fins i tot arriben a realitzar pràctiques d'”alt risc”, només aptes per a especialistes, com és provocar ells mateixos una congelació superficial del nespro que actue d’iglú i evite així danys en el fruit.

Tot per a evitar una mala collita, després que el passat any els agricultors callosins tancaren la temporada amb més de 3 milions d’euros en pèrdues després del tancament dels mercats internacionals i el desplome del consum per la crisi del cogombre, que va afectar a totes les fruites i hortalisses espanyoles.

Els danys ja s’han fet notar aquesta setmana, quan s’està realitzant l’aclarida dels arbres, però precisament per açò, els agricultors són una mica més optimistes. Aquesta tècnica consisteix a eliminar part dels fruits quan estan en flor o en fases primerenques de creixement per a obtenir nespres de major grandària i qualitat. “Molts estan retardant l’aclarida, per a eliminar després els fruits que estiguen danyats i deixar els bons”, va explicar Pérez.

La Unió de Llauradors va emetre un comunicat per a informar que els cultius valencians no s’han vist excessivament afectats per les gelades gràcies al vent, que en moltes zones ha minimitzat els efectes. No obstant això, segons constata el sindicat agrícola, “a Callosa d’en Sarrià les temperatures van arribar a aconseguir els -2 graus i han tocat els nespros”, encara que van precisar que “en el cas d’haver baixat encara més s’hi haguera vist afectada la major part de la producció” i van afegir que encara “és molt prompte per a avaluar els possibles danys en aquests cultius fins a veure la evolució.

Tancament de mercats i desplome de preus

Els agricultors de Callosa estan preocupats per partida doble ja que, de veure’s afectada la producció d’enguany, s’enfrontarien una segona campanya consecutiva “desastrosa”, com va resultar la passada temporada a causa de la crisi del cogombre. Les pèrdues registrades van rondar els tres milions d’euros a causa del tancament dels mercats internacionals, principalment l’italià, on els callosins exporten el 60% de la producció total de nespres. El bloqueig en la comercialització i el descens en el consum va posar en escac a totes les fruites i hortalisses espanyoles i, en el cas del nespro, va obligar a “malvendre” 6 dels 14 milions de quilos collits, segons van informar fonts de la Cooperativa Agrícola de Callosa. El preu, en l’últim tram de la comercialització es va desplomar fins a tancar la campanya amb una mitjana de 20 cèntims menys per quilo, segons van indicar.

Font: Información

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s