PER MOLTS ANYS, OVIDI

Ovidi Montollor

Avui Ovidi Montllor faria 70 anys · Des de VilaWeb ens animen a recordar-lo a l’etiqueta #70anysOvidi

Ovidi Montllor hauria fet avui 70 anys. ‘Em creureu mort, jo no hauré mort: faré vacances’, va escriure i cantava. Hui celebrem, doncs, el seu aniversari, i vos convidem a fer-ho recordant-lo a la xarxa amb l’etiqueta #70anysOvidi. De regal d’aniversari, una cançó: Toti Soler i Ester Formosa interpretant la versió de ‘Vinyes verdes vora el mar‘ que va fer l’Ovidi del poema de Josep Maria de Sagarra. Una versió que va interpretar cap al final de la seva carrera i que va sortir publicada en l’àlbum pòstum ‘Ovidi diu Sagarra’.

‘Artista, cantant, pallasso’, militant i de condició humil, Ovidi Montllor va participar en obres de teatre i en una cinquantena de films. A final dels seixanta va començar a musicar poemes d’autors com Vicent Andrés Estellés, Salvador Espriu o Joan Salvat-Passeit. Aleshores començà la seva vinculació amb la Nova Cançó. I és que la seva trajectòria artística no es pot deslligar del seu compromís social; a voltes irònic, a voltes cru i contundent. D’aquest compromís, en són exemple cançons com ‘Sí, senyor‘, ‘Perquè vull‘, ‘Va com va‘, ‘La samarreta‘, entre moltes més. També tenia una consciència clara de país, com es reflectia perfectament a ‘La cançó del cansat‘, dedicada justament a Joan Fuster, el gran promotor dels Països Catalans.

‘Qualsevol dia impensat, us tornaré a emprenyar amb les darreres cançonetes. Potser d’entrada us estranyeu, bé pel físic o la veu. Però seré altre cop jo’

Tot i que les institucions li van fer el buit durant molt de temps, companys i entitats han procurat que ningú oblidi l’Ovidi. Abans de morir, els seus amics i companys van retre-li un homenatge a Alcoi, poc després de rebre el Micalet d’Honor. I l’any 2006 es féu un acte d’homenatge al Palau de la Música Catalana, ‘L’Ovidi se’n va a Palau’ (fragments del documental).

Molts músics, i molts músics joves, han mantingut vives les cançons d’Ovidi Montllor. Feliu Ventura, Verdcel, o Arthur Caravan, per exemple. Li han dedicat cançons, com ‘Ovidi‘ de Cesk Freixas, i discs sencers, com l’Homenatge a Ovidi‘ dels Inadaptats, que més tard van vestir-se de ‘Fera ferotge’ per rondar les versions d’Ovidi Montllor en format acústic, o ‘Deu catalans i un rus’ de Toti Soler, un homenatge a Ovidi Montllor, amb Ester Formosa i Carles Rebassa. Altres físics i altres veus, però el mateix Ovidi.

Ovidi Montllor diu Joan Fuster

També amb motiu del seu aniversari, recuperem un document molt especial: l’Ovidi recitant Joan Fuster. És un fragment de vídeo de l’acte d’homenatge a l’escriptor, que es va fer a l’Olleria l’any 1993, un any després de la seva mort. Va ser una de les últimes aparicions públiques de l’Ovidi, i ara us l’oferim íntegra.

Font: VilaWeb

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s