EL FRED DELS INSTITUTS I LES ESCOLES ENTRA EN EL MAPA

Els alumnes de l'IES Vila-roja d'Almassora, a Castelló

Les retallades del Consell

El fred ha arribat amb fúria al País Valencià i no solament es nota a la intempèrie. Alguns col·legis i instituts públics de la Comunitat Valenciana l’estan acusant especialment, ja que els impagaments del Consell impossibiliten l’engegada de la calefacció. La reacció a aquesta situació ha estat generalitzada i ha saltat a la xarxa en totes les seues expressions digitals. L’espurna va prendre quan la fotografia d’un grup d’alumnes de l’IES Vila-roja de Castelló fent classe amb mantes va ser penjada en Facebook i alguns mitjans locals la van reproduir. Va ser així com altres centres es van sumar a la reivindicació i van començar a fer pública una situació idèntica.

La protesta, en gran part, es va canalitzar a través de Twitter, a partir de la iniciativa de la Coalició Compromís, que va habilitar el hashtag (apartat en el qual qualsevol usuari pot realitzar una aportació respecte a un tema obert) denominat #fabratenimfred. Aquest espai de queixes va permetre elaborar un “mapa del fred” amb els col·legis i instituts del País Valencià que estaven patint les seqüeles dels talls de la calefacció.

La campanya va aconseguir una participació inesperada: “Començarem amb els casos que havien aparegut en la premsa, però al final del dia ja teníem més de 30”, va indicar Enric Morera, portaveu de Compromís. “No sabem fins a on va a arribar, però estem arreplegant preguntes parlamentàries i, si açò continua creixent, pensem exigir la compareixença de la consellera [d’Educació, María José Català]”.

L’etiqueta -que es va convertir en trending topic (tema del moment) del País Valencià – va arreplegar, a més, comentaris jocosos del tipus “El Govern té combustible per a la fórmula 1, però no per a la calefacció dels instituts”, “Passarà fred Fabra en el seu despatx?”, “Que em donen un pneumàtic de la fórmula 1 per a encendre’l i calfar-me” o “Quanta calefacció es pot pagar amb 2.400 euros d’un vestit de Milano?”. Encara que per a Compromís, malgrat l’èxit de la iniciativa, és un tema molt preocupant: “A part de totes les bromes que es puguen fer, és una cosa molt seriosa que està posant en perill la salut dels xiquets” va admetre Morera, “i el que ens agradaria és que es donaren explicacions urgents per a saber on estan els diners que s’anaven a destinar al benestar dels alumnes”. El portaveu de Compromís va reconèixer que “han arribat testimoniatges de centres en els quals la temperatura de l’aula era de cinc graus” i que “els que pitjor ho estan passant són els pobles de l’interior, com Villena o Beneixama”.

La llista d’instituts associats registrava més de 45 noms. Entre ells, l’IES La Torreta o el Victoria Kent d’Elx, a Alacant, el Serra d’Irta o l’Alfons XII de Castelló i el Serpis o el Jaume II de la província de València. I avui estan convocades almenys sis concentracions de protesta en diversos centres de València.

L’alumne que, sense pretendre-ho, va iniciar aquesta revolta, va ser expulsat la setmana passada. La directora del centre, Rocío Ródenas, li va recriminar donar una mala imatge del centre. Ell es va mostrar en desacord i va tractar de defensar-se. Els seus companys el van recolzar des del primer moment i van abandonar la classe. Després de que la direcció territorial sol·licitara la seua readmissió, l’alumne va tornar el dilluns a classe. Així i tot, ahir estava en una reunió de convivència amb el consell escolar per a decidir si se li imposa alguna sanció.

La direcció de l’institut encara no ha donat cap explicació sobre l’assumpte, mentre que la conselleria d’Educació ha optat per defensar el criteri de cada centre per a triar les mesures oportunes “que garantisquen el compliment del decret de drets i deures”. El partit Iniciativa, no obstant això, va considerar l’actitud de la directora com a “deplorable”.

Font: El País

Notícies relacionades:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s