UNA ATURADA PER DEMOSTRAR LA DESCONFIANÇA EN EL CONSELL

Malgrat la nova promesa feta pel Consell de posar al dia els pagaments, les farmàcies valencianes no confien en la paraula de l’administració i han decidit no fer un pas enrere. Ahir quasi la totalitat d’establiments valencians, excepte aquells que han de garantir els serveis mínims, baixaren la persiana en senyal de protesta pels 550 milions d’euros que reclamen a la Generalitat. Una quantitat que esperen cobrar a partir del proper dimecres, quan preveuen desconvocar la vaga si la conselleria compleix l’acord.

“No van a obtenir res pel manteniment d’aquesta vaga que no siga demostrar una posició de força, que crec que ha quedat sobradament demostrada”. Amb aquestes paraules el conseller de Sanitat, Luis Rosado, ha qualificat el tancament que la majoria de farmàcies valencianes han iniciat hui i que s’allargarà fins dimecres, data fixada pel Consell per abonar els primers 60 milions d’euros dels 120 que preveu pagar abans que acabe desembre.

Una vaga que segons el Col·legi de Farmacèutics de València ha tingut un seguiment massiu, ja que prop del 99% de les farmàcies han abaixat la persiana en senyal de protesta pels impagaments de la Generalitat. Per contra, Rosado l’ha xifrada en poc més del 70% dels establiments -dels 2.285 amb què compta el territori valencià-, i ha instat els apotecaris a posar fi al tancament patronal, ja que “ha quedat claríssim que no podem desenvolupar el treball sanitari sense ells”. Tanmateix, els farmacèutics s’han organitzat perquè la protesta afecte el mínim dels usuaris, pel que 427 establiments romandran oberts a tota la Comunitat per tal de garantir l’atenció mínima exigida legalment. Curiosament, entre les botigues que han decidit tancar es troba la d’Isabel Blas, que seria una afectada més en sumar-se a la protesta, sinó fóra perquè es tracta de l’esposa de l’expresident Francisco Camps, un dels responsables de la nefasta gestió de fons públics que ha conduït els farmacèutics a aquesta situació.

Però en el que tampoc coincideixen els representants de les farmàcies i l’administració és en el deute que la conselleria manté amb el sector, que ascendeix a 550 milions, segons Maria Teresa Guardiola, presidenta del Col·legi de Farmacèutics de València. Per la seua banda, Rosado situa la xifra en 312 milions, perquè no comptabilitza el pagament de les receptes de novembre i desembre, que els farmacèutics ja estan avançat, i que reben passats 60 dies. A més, ha insistit que els impagaments podrien quedar en 192 milions pel “compromís ferm” del Consell de pagar 120 milions al llarg d’aquest mes. La part del deute restant ha recordat que s’abonarà prorratejada a partir de gener de 2012, com ja s’acordà amb la patronal, que no obstant, desconfia de la paraula del conseller, perquè només s’ha abonat dins la data fixada el primer termini, just abans de les eleccions del 20 de novembre.

Per això, el primer dia de vaga la presidenta dels farmacèutics de València va destacar la situació de “ruïna total” que travessa el sector, ja que els únics que han garantit el dret constitucional de rebre medicaments han estat els mateixos farmacèutics “gràcies que han posat els seus diners”. Guardiola ha remarcat que la solució del Consell arriba tard per a les 30 farmàcies que ja es troben en concurs de creditors i per a altres dos que han iniciat el concurs processal. Per tant, des del Col·legi de Farmacèutics han instat el Consell i l’administració central a “arbitrar mecanismes de finançament”, perquè els farmacèutics cobren “als 30 dies” i els seus pagaments s’incloguen amb les nòmines dels funcionaris de la salut.

“Fabra paga ja!, les medicines”
Amb aquest lema el PSPV va posar en marxa ahir una campanya que pretén denunciar els impagaments del Consell davant “les contínues mentides de Fabra, que han provocat que els farmacèutics hagen pres la decisió de tancar hui fins dijous”, ha dit Jorge Alarte, secretari general dels socialistes. El seu grup ha demanat que “Fabra explique quines mesures d’urgència pensa prendre per restablir amb normalitat el subministrament de medicaments als valencians” i ha exigit que es complisca “d’immediat” el calendari de pagaments acordats amb els col·legis de farmacèutics.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s