LA MARINA BAIXA PROJECTA UN SISTEMA COMARCAL UNIFICAT DE TRANSPORTS

Responsables d'Altea, La Vila, Benidorm, La Nucia i L´Alfàs - Foto: Información

Regidors i tècnics de diversos municipis es reuneixen per a asseure les bases d’un consorci que gestione les tarifes, els ingressos i les concessions

Ja es va fer amb l’aigua i ara es vol fer amb els transports. Regidors i tècnics de les àrees d’Urbanisme, Mobilitat i Medi ambient de diversos municipis de la Marina Baixa, es van reunir ahir per a iniciar el procés de creació d’un consorci o consell comarcal de mobilitat, que gestione i potencie el transport públic en les localitats de la comarca, establint un sistema unificat de tarifes i d’itineraris.

El projecte, encara embrionari, contemplaria, a més de la col·laboració entre les administracions locals, un acord amb Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana per a potenciar la implantació d’una línia de tren de curt recorregut que millorara les comunicacions entre les poblacions de la comarca, que podria aprofitar la infraestructura del TRAM, però que incrementaria la freqüència horària. “Alguna cosa que es podria fer mitjançant una concessió i que hem de tractar amb la Conselleria”, segons va explicar Vicente Soler, regidor d’Urbanisme de l’Alfàs del Pi, que va ser seu d’aquesta primera trobada tècnica. “És el moment de desenvolupar les idees i que els projectes estiguen fets para quan arribe l’oportunitat de dur-los a terme”, va explicar Soler, qui va puntualitzar que la d’ahir va ser una primera presa de contacte però amb un caire ja seriós doncs es va voler fer “una reunió tècnica entre professionals i no solament de voluntats polítiques”.

Per això, a més de la participació dels tècnics municipals, es va encarregar la redacció d’un informe a una consultora. En aquest, es traça una aposta clara: crear un “consorci de mobilitat i transport metropolità” que s’encarregue de “elaborar els plans de transport”, coordinant línies urbanes i interurbanes, “promoure el transport públic”, creant una cadena de transport tren, bus, bici, taxi, que permeta evitar el vehicle privat, tant en les poblacions de la costa com millorant les connexions entre la costa i l’interior. Així mateix, els consultors assignen al futur organisme la tasca d'”ordenar, gestionar i coordinar els serveis, establir les tarifes, promoure un sistema unificat de transports i regular les quantitats a satisfer als operadors”, és a dir, controlar els ingressos i distribuir-los entre les empreses depenents del consorci segons les dades d’ús i les compensacions que siguen necessàries en funció dels sistemes de tarifes i trajectes que s’establisquen.

El pla, contempla també la creació d’una xarxa de carrils bici al llarg de tots els municipis i la implantació d’una xarxa de subministrament de bicicletes públiques de lloguer que integre totes les poblacions, almenys de la franja costanera.

El projecte, ambiciós però “factible”, va assenyalar Soler, de cara a l’usuari no pot sonar millor. Les claus són precisament: control de les tarifes, millora del sistema d’informació i publicitat dels transports i coordinació entre els diferents mitjans de transport i els diferents pobles, els tres pilars dels quals ara més es queixen els usuaris del transport públic en la comarca.

Per als Ajuntaments, l’avantatge està en l’estalvi de mitjans i de costos que comporta mancomunar els serveis, a l’una que poder oferir un sistema de transports molt més coordinat i satisfactori. Una altra de les bases amb què expliquen està en les subvencions que un projecte de mobilitat sostenible d’aquestes característiques podria aconseguir de la Generalitat, l’Estat i la UE.

Per a les empreses, rendibilitat dins d’un sistema de transport promocionat i impulsat pels poders públics. L’informe de la consultora recala, per descomptat, en açò, incidint en els creixents efectius demogràfics, el gran percentatge de població estrangera, resident o turista, o l’elevat ús del cotxe o la moto de forma individual, cosa que cada vegada causa més problemes d’aparcament en ciutats com Benidorm.

El projecte és més que atractiu però de moment, els Ajuntaments només s’han “portat el dossier per a avaluar-ho”, van indicar des del Consistori de Benidorm on, això sí, valoren la iniciativa “molt positivament”. A l’espera que un projecte així siga una realitat, el TRAM segueix deslligant queixes entre els usuaris d’Altea, la informació en alguns serveis d’autobús cal rebuscar-la i el transport interurbà en una comarca expansiva d’urbanitzacions no és suficient per a evitar l’ús massiu del cotxe.

Font: Información

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s