EL CONSELL OFEGA A LES LLIBRERIES AL NO PAGAR EL XEC DEL “BONO-LLIBRE”

Educació deu al sector un total de 14 milions per la subvenció

L’impagament del Consell i els retards en l’abonament de les factures afecta a un nou col·lectiu: llibreries, papereries i distribuïdors, als quals cal sumar el malestar dels farmacèutics, els advocats del torn d’ofici, les empreses que presten servei als jutjats de menors, els dependents, els músics i de qualsevol proveïdor que tinga com a client a l’Administració valenciana.

La Conselleria d’Educació publicita i llança cada any el “bono-llibre” per a tots els escolars valencians. Un xec de 105 euros per alumne amb el qual els pares adquireixen els llibres en l’inici del curs escolar. El pressupost global d’aquesta partida són 14 milions d’euros per a tots els alumnes valencians escolaritzats. La fórmula per a adquirir els llibres és àmplia: llibreries tradicionals, papereries, distribuïdores que proveeixen a les Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (AMPA) o grans superfícies o cadenes.

Però enguany cap d’ells ha cobrat, i fa més de dos mesos que van vendre els llibres. “Ni contesten, ni donen una data per a poder cobrar”, es va lamentar ahir Glòria Mañas, presidenta del Gremi de Llibreters de València. Aquest col·lectiu, que compta amb més de 80 associats en aqueixa província, va remetre el passat 20 d’octubre una carta, presentada en registre de la conselleria, a l’atenció de Rafael Carbonell, director general d’Ordenació i Centres Docents, en la qual mostren el “malestar” dels comerciants pel “perjudici econòmic” que el retard del pagament del bono-llibre els està provocant.

Però no hi ha resposta oficial, ni data de pagament. “Diuen que no hi ha liquiditat i que pagaran quan puguen”, va criticar Mañas, a qui li deuen uns 20.000 euros de la seua llibreria a Paiporta. La setmana vinent aquest col·lectiu té previst oferir una roda de premsa a València amb el suport dels editors i distribuïdors, per a explicar la situació, ja que el problema els afecta a tots. Molts d’aquests llibreters admeten que s’estan veient obligats a demanar un crèdit bancari, amb els seus corresponents interessos, per a poder pagar les factures a les editorials i distribuïdores.

Fonts de la Conselleria d’Educació van reconèixer ahir aquest problema i van assegurar que és “una prioritat” pagar aquest deute i que es farà “tan aviat com siga possible”.

Fernando Linde, de la llibreria 80 Mundos a Alacant i president del recentment constituït Gremi de Llibreters Independents de les Comarques d’Alacant, amb més de 20 socis, va avançar que alguns dels comerciants afectats pels impagaments “volen exigir que els interessos dels préstecs els pague la conselleria, com a responsable d’aquesta demora”.

El problema principal és que el deute, que pot oscil·lar entre els 80.000 i els 3.000 euros, suposa la “asfíxia econòmica” de qualsevol petit comerç. Per exemple, a sengles llibreries de Dénia i Oriola se’ls deuen 40.000 euros; en altres establiments la quantitat és menor, però són “xifres molt importants per a negocis xicotets, i que estem suportant una crisi endèmica”, va lamentar Fernando Linde. “La situació és maquiavèl·lica, els alumnes tenen els llibres, les mares i pares s’han beneficiat del descompte i ara són els llibreters els que paguem els plats trencats, és injust”, va agregar Mañas.

La família de Cristina Cuenca regenta a Alacant tres llibreries: “És una vergonya el que està passant, som negocis familiars que si no cobrem prompte aquestes factures haurem de tancar”. Si escau el deute és de 12.000, 8.000 i 3.000 euros en cadascun dels seus establiments. A més d’aquesta demora en el cobrament, el col·lectiu recorda que afronta altres problemes com són la competència de les grans superfícies i cadenes comercials, dels distribuïdors que directament ofereixen els llibres de text a les AMPA i la crisi general del sector del llibre, amb poc marge de benefici i cada vegada més títols en les prestatgeries.

Font: El País

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s