L’EXCÉS D’URBANITZACIÓ, AGREUJANT DE LA RIUADA EN FINESTRAT

Àrea del barranc de la Cala - Foto: David Revenga

La investigació apunta en aquest sentit mentre l’alcalde responsabilitza a la CHX

La investigació de la Guàrdia Civil sobre les causes de la riuada que divendres passat es va cobrar la vida de dos turistes britànics i va arrasar el mercat de la Cala de Finestrat, apunten a l’excés d’urbanització de la zona com un dels agreujants o causes de la virulència amb que l’aigua es va portar per davant tot el que va trobar al seu pas. Així ho va informar ahir el subdelegat del Govern a Alacant, José Pérez Grau, qui va explicar que “en l’actualitat hi ha moltíssima zona asfaltada i urbanitzada que abans no ho estava, en el propi barranc i en les zones limítrofes“.

Des de la Subdelegació i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer van apuntar ahir a més a la “il·legalitat” del mercat ambulant instal·lat en el barranc: “és evident que el mercat no podia estar ací“, en paraules de Pérez Grau; “és clar que el mercat no tenia cap legalitat perquè a l’Ajuntament se li va dir expressament que s’abstinguera d’ocupar la llera”, van assenyalar des de la CHX, que va sancionar en 2010 al Consistori per asfaltar i ocupar un barranc de domini públic hidràulic.

Amb aquest panorama, l’Ajuntament de Finestrat tracta de desviar responsabilitats a altres administracions i institucions per a compartir les possibles càrregues econòmiques, administratives o penals que puguen derivar-se de l’ocorregut. Ahir, l’alcalde de la localitat, Honorato Algado, va assegurar als mitjans de comunicació que la CHX no havia confirmat encara a l’Ajuntament si podia o no instal·lar-se ahí el mercat i va afirmar que el Consistori va demanar a l’organisme oficialment que li contestara per escrit respecte a aquesta qüestió.

Des de la Confederació, ahir van negar rotundament aquests fets i van assegurar que es va prohibir “expressament” la instal·lació del mercat. L’Ajuntament de Finestrat va fer “cas omís” a les exigències de la CHX de desocupar la llera del barranc a pesar que la infracció per haver asfaltat i ocupat una llera de domini públic hidràulic sense permís estava qualificada com a “greu”, segons va informar l’organisme de conca.

Fonts de l’entitat van assegurar que “l’abstenció d’ocupar el barranc va haver d’aplicar-se immediatament” i van assenyalar que, encara que la sanció imposada i confirmada pel Ministeri de Medi ambient, va ser recorreguda pel Consistori, “no per tenir dret a recórrer tens dret a mantenir el mercat, quan no hi ha ni tan sols una sol·licitud”.

Des de la CHX van explicar a més que la multa inicial era de 150.000 euros perquè es va considerar que la pavimentació del barranc sense autorització alguna era “molt greu”, no obstant això, l’entitat va rebaixar posteriorment la multa fins a establir-la en 83.163,28 euros.

Els resultats de la investigació ja han estat remesos al Jutjat de Benidorm, que instrueix el cas i que amb tota probabilitat encarregarà una investigació a la CHX per a dirimir si hi ha hagut alguna responsabilitat. La investigació, això sí, coincideix en part amb una de les argumentacions aportades ahir per l’alcalde: que la pressió urbanística en la Cala ha estat molt forta i el que abans era tot un barranc per on les aigües discorrien lliures fins al mar, s’ha anat convertint en una llera cenyida, on convergeixen totes les aigües de Finestrat, La Vila i Benidorm. Açò explicaria que “encara que caiguen 7,2 litres en una zona o 40 en una altra, es puga generar una riuada, ja que en 100 metres quadrats s’arreplega tot el que ha caigut en més de mil”, va detallar el subdelegat del Govern.

Font: Información

Notícies relacionades:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s