EL 15M VALENCIÀ ESPERA REVISCOLAR AMB LA MARXA GLOBAL DE DEMÀ

Als barris però no mort

Foto: El País

A l’espera que demà milers de valencians tornen a eixir al carrer, el 15M valencià viu una particular situació cinc mesos després que arrancara el moviment de protesta estatal (que s’ha fet global), a la Porta del Sol. Membres d’assemblees de barris, pobles i universitats, simpatitzants i curiosos s’aplegaran de nou per demanar més democràcia i menys privilegis per a la classe dominant.

Una trentena d’assemblees -entre els barris del cap i casal, els pobles i les universitats- es mantenen en peu sota el paraigua del 15M valencià. El moviment aglutina ara unes 2.000 persones actives a través de la Coordinadora de Barris, Pobles i Universitats (BPU) que reunix cada diumenge a la plaça de l’Ajuntament de València, desplaçant l’antiga Assemblea General, portaveus rotatius de les assemblees locals. Allà es posen en comú propostes i avanços, dèries i somnis.

Des del final de l’estiu, el moviment ha treballat en paral·lel principalment en dues línies: la convocatòria de la manifestació global del 15 d’octubre i l’autoaprenentatge a les places. Tot un seguit de xarrades i debats sobre sanitat i ensenyament públics, decreixement, Pacte de l’Euro, mercat laboral i crisi -molta crisi social, econòmica i ecològica- s’han organitzat a cada plaça per posar un poc de llum contra l’obscurantisme mediàtic i les encriptades paraules de la classe política.

El reviscolament del sentit veïnal
És el cas de les assemblees d’Algirós o Saïdia, en què l’activitat veïnal abans del 15 de maig estava poc articulada. “La nostra assemblea abasta un territori molt ampli, que va des de La Fe fins al Pont de Fusta i aglutina, en realitat, cinc barris”, explica Salva Portillo, membre de l’assemblea de Saïdia. “Som un grup molt divers: professors, estudiants, joves i grans, empresaris i funcionaris. Abans envejàvem molt l’Assemblea de Benimaclet, però ací nosaltres hem format una bona colla, amb molta gent que abans mai no s’havia associat per a res”, explica Portillo. “Ens dediquem, més que res, a culturitzar-nos sobre el món que tenim al voltant: el funcionament del sistema electoral, de l’Estat…”.

Des del barri d’Algirós. Xavi, membre de l’assemble,a relata que “quan l’activitat passà de l’Ajuntament al barri es formaren moltes comissions de treball, després arribà l’estiu i les comissions s’abandonaren perquè ens treien molta energia. Ara ens dediquem a tractar de fomentar el debat i el pensament crític”. Cada primer dissabte de mes celebren l’assemblea se celebra davant del mercat i les altres tres són itinerants i busca la visibilitat a tot el barri.

El repte del moviment del 15M, però, ha sigut triple: a més de formar els desinformats i provocar un efecte multiplicador que sume més gent al moviment, també està col·laborant allà on el teixit associatiu ja estava arrelat.

Antigues lluites, nous alens
Als barris on tradicionalment hi ha hagut moviment veïnal, el 15M s’hi ha adherit.

Així, a Natzaret, l’Assemblea està aturada, però els seus membres han fet pinya amb el Centre d’Informació Juvenil i l’Associació de Veïns del barri per tirar endavant el II Fòrum Ciutadà de Natzaret, que celebren este cap de setmana.

Al Cabanyal, un membre de l’assemblea explica que “el punt àlgid” va coincidir amb l’acampada que se celebrà el mateix cap de setmana que el Gran Premi de Fórmula 1. De 200 persones n’han quedat unes 20 actives. La seua feina se centra principalment en la iniciativa Viu al Cabanyal!, que posa en contacte els propietaris de les cases que encara no han venut a l’Ajuntament de València i les persones que vulguen anar a viure al barri. Qüestió de lluitar contra la degradació i l’abandonament imposats des del Consistori. “És una reclamació històrica de Salvem El Cabanyal i altres plataformes i associacions del barri i ara tenim l’oportunitat de rellançar-la”, diu un membre de l’assemblea, qui assegura que “hi ha centenars de persones que volen viure al barri, perquè està de moda, perquè no és perillós, perquè té a prop la mar”.

A Benimaclet, els esforços se centren en recuperar els espais promesos pel Consell per a l’ensenyament i la sanitat públiques. “Tenim un terreny, on estava projectada una escoleta, que la Generalitat l’ha permutat amb una institució religiosa per falta de diners, i un solar on fa huit anys que penja un cartell que diu que faran un nou centre de salut. Falten places d’educació infantil i el centre de salut actual admet quasi el doble de pacients dels ideals. Per no parlar de les dues escoles públiques amb barracons que patim!”, explica una membre de l’Assemblea. Al barri estudiantil de moda, també reclamen un espai físic per poder dur a terme tota l’activitat cultural que hi aflora al barri. “Com pot ser que no tinguem Casa de la Cultura?”, es demanen des del barri.

A Russafa, es treballa sobre les reivindicacions històriques de les associacions, com ara la de la Plataforma per Russafa, que fa deu anys que reivindica una escola de gestió pública al carrer Puerto Rico. En altra línia fa feina el grup de treball Cap al 20N, constituït a l’Assemblea per informar el veïnat de “com funciona realment el sistema i la llei electoral que tenim”, segons explica una de les seues membres.

Netejàrem un solar que feia molt de temps que era abandonat per donar-li un ús esportiu i lúdic per al veïnat. En eixa acció és va implicar molta gent, però la sorpresa arribà quan tres dies després l’Ajuntament tornava a tapiar el solar, perquè tornara a acumular-s’hi la brutícia”, explica un membre de l’Assemblea de Ciutat Vella-Botànic, un altre dels indrets on el moviment veïnal lluita des de fa anys contra la deixadesa de l’equip de Rita Barberá.

Des del món universitari, funcionen assembles als campus de Vera, Tarongers, Burjassot i Blasco Ibáñez. Diu Carlos Orero, membre de l’assemblea de la Universitat Politècnica de València, que “falta coordinar-se entre les diferents assemblees universitàries i pactar els punts en comú que reivindiquem pel que fa a ensenyament públic”. Demà, la UPV i la Universitat de València marxaran juntes des de la Facultat de Història i sota la mateixa pancarta: “Pren la Universitat”.

El 15M també té vida més enllà de València. Municipis amb realitats tan diverses com ara Manises, Montcada, Gandia, la Pobla de Benifassà, Bellreguard, Quatretonda, Dénia, Alcoi o Godella es mantenen en peu. Des de l’Assemblea de La Safor-Valldigna, Jose Figueres, explica que, al contrari de la resta, la seua s’ha mantingut molt activa durant l’estiu. “Cada dimarts hem fet assemblea itinerant per pobles i platges: i sembla que la cosa ha funcionat perquè cada divendres ens reunim a Gandia una cinquantena de persones”. Demà arreplegaran en l’autodenominada ‘Marxa Sud’ ciutadans de tots els pobles que s’hi vulguen afegir “fins i tot de la província d’Alacant” i eixiran de l’estació de tren de Gandia per incorporar-se a la manifestació de València.

La difusió de la mobilització s’ha intensificat en l’ultima quinzena. Des de cada assemblea s’ha fet la crida “a peu de carrer, a les oficines del Servef, als mercats o a les línies d’autobusos; el boca a boca és, al final, el que millor funciona”, diuen des de la primigènia comissió d’acció d’Acampada València. Constituïda en els primers dies de reivindicacions a la plaça de l’Ajuntament de València, aquesta comissió és ara l’encarregada de distribuir cartells i enganxines per a la promoció.

Les antigues comissions de la plaça d’aquells dies continuen treballant de manera transversal, el que fa que estiguen menys visibles. Les persones de la comissió de Salut -que al seu dia es dedicaven a atendre el lloc sanitari de la plaça- preparen un estudi dels perills de les privatitzacions del sistema públic de salut, mentre que la d’Economia elabora un document sobre alternatives econòmiques al capitalisme. La d’Educació, que es desinflà a l’estiu, també ha représ la seua faena amb la tornada a l’escola. La de Medi Ambient és una de les més actives i arreplega gent de València, d’Aiora o la Vall d’Albaida. Ara treballen en llançar la Cooperativa Integral Valenciana, que té com a punt de partida els grups de consum dels barris i compta amb un hort urbà “en proves” en Natzaret. La de Logística està en stand by i es reactiva per a les mobilitzacions. La de Jurídica sempre està alerta, pels problemes que hi puguen sorgir. El contacte es manté en Internet gràcies a N-1 -la xarxa social de codi obert creada pel propi Moviment del 15 de maig-, on es poden consultar els documents de treball.

“I demà, què hi farem?”
I desprès del 15 d’octubre, què? Les opinions es dividixen. Hi ha la corrent que continua volent dignificar el moviment del 15 de maig per ell mateix, pels qui “la intenció és recuperar els carrers” i “tornar a reunir-se per decidir quines són les línies estratègiques per tal d’aconseguir els nostres objectius”. En l’altre bàndol està la gent que aposta pel pragmatisme i el treball més local, pensant que al capdavall “tots estem en la mateixa lluita”, però que és “més lògic” actuar “al terreny que coneixes, al teu barri que, com tants altres, té una realitat molt dura”, més que voler tocar-ho tot i “perdre’t pel camí”.

A cada barri i municipi, el treball continua a passos acompassats. Després de la manifestació de demà, hi haurà gent que es “reenganxe” a la feina. I després de les eleccions la cosa anirà a més: “Quan comencen les retallades de veres, eixes que no vénen en els programes electorals, és lògic que es reprenga la lluita”, consideren des de Ciutat Vella-Botànic. Altres inclús pensen que fins que “el món obrer” no s’alce, “estarà tot perdut”. I encara més: “Tota revolució necessita una miqueta de sang”.

Coordinar la presa de decisions és, possiblement, la dificultat més gran que afronta el 15M valencià. Un moviment horitzontal, heterogeni, sense portaveus i ambiciós que camina a poc a poc des de l’auto-organització i el convenciment que es poden canviar les maneres de fer i de pensar el món.

La manifestació eixirà demà a les 18:00 hores de la plaça de Sant Agustí. Una mobilització que es reivindica com a global, amb 300 convocatòries en més de 40 països.

Font: L’informatiu

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s