EL CONSELL ELIMINA LA PROHIBICIÓ GENERAL DE RECLASSIFICAR EN 30 ANYS LES MUNTANYES CREMADES

L’Executiu allibera de responsabilitats als promotors que construïsquen habitatges protegits defectuosos

L’Executiu valencià ha tirat mà de la llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per a 2012 per a introduir un canvi de calat en la llei forestal, de tal manera que la prohibició general de reclassificar sòl en muntanyes que hagen patit un incendi podrà ser eliminada en els casos d’interès general. En concret, el Consell vol introduir un nou apartat en la llei forestal, que data de 1993, en virtut del qual “amb caràcter singular i mitjançant la seua declaració com d’interès general per a la Comunitat Valenciana, el Consell podrà excepcionar la prohibició de canvi d’ús forestal almenys durant 30 anys mitjançant acord justificat”.

Amb aquesta iniciativa la Conselleria de Territori que dirigeix Isabel Bonig intenta donar cobertura legal a l’ampliació de l’abocador de Dosaigües, que va quedar paralitzat perquè una part de la instal·lació afecta a terrenys forestals cremats. Bonig ja va esmentar la possibilitat d’usar la llei pressupostària per a desbloquejar les obres. No obstant això, el canvi legal podria fer-se extensible a altres sòls, amb el que la mesura, que suposa una rebaixa en la protecció de les muntanyes, naix ja amb polèmica. A més, compta amb seriosos obstacles jurídics, ja que la llei estatal sobre muntanyes impedeix el canvi d’ús forestal per als terrenys incendiats almenys durant 30 anys. Existeixen informes jurídics interns de la conselleria que així ho constaten.

La llei de muntanyes forma part de la trentena de normes que el Consell pretén reformar a través de la llei d’acompanyament de l’avantprojecte el qual va ser aprovat el divendres per l’Executiu. El text al que ha tingut accés Levante-EMV conté nombroses reformes legals, algunes d’elles de gran transcendència.

LLEI D’HABITATGE

Els constructors podran eludir els vicis ocults en les VPO

Els canvis previstos en la llei d’habitatge del País Valencià suavitzen al màxim les responsabilitats que fins ara eren exigibles als promotors d’habitatge protegit quan es donaven defectes en la construcció. L’Executiu que presideix Alberto Fabra vol eliminar d’un cop de ploma els apartats que regulaven en l’ordre administratiu la possibilitat d’imposar “al promotor les obres necessàries de reparació, o l’execució a la seua costa” dels defectes o vicis ocults en l’obra. Els propietaris tenien un termini d’exigència fins a cinc anys en el cas de problemes en la fonamentació. Quan la nova llei s’aprove, la responsabilitat dels constructors quedarà reduïda a l’àmbit civil. La voluntat del Govern valencià de llevar traves als promotors d’habitatge és evident, ja que a més, “les accions o omissions, per culpa o negligència, de promotors, constructors o facultatius durant l’execució de les obres d’habitatges de protecció pública, que donaren lloc a vicis o defectes greus que afecten a l’edificació o habitabilitat dels habitatges” deixa de considerar-se una infracció greu.

PLA CONFIANÇA

S’amplia el termini per a complir amb el pla estrella de Camps

El projecte estrella de l’expresident de la Generalitat, Francisco Camps, per a crear ocupació; el pla Confiança guanya un nou termini per a poder ser culminat. En concret, la llei prorroga fins al 30 d’abril de 2013 el termini per a l’acreditació de la finalització de les obres. El pla de suport a la inversió productiva en municipis s’ha vist llastrada des de la seua engegada en 2009 per les dificultats de finançament amb càrrec al deute. A més d’ampliar-se el termini, el Consell permetrà als ajuntaments substituir projectes ja aprovats quan per causes sobrevingudes no hagen pogut portar-se a terme.

control intern

MANS LLIURES PER A LA INTERPRETACIÓ GENERAL

La llei d’acompanyament dels pressupostos per a 2012 comporta també nombrosos ajustos legals com a conseqüència dels plans de l’Executiu de passar per l’adreçador la despesa pública i, en concret, les empreses i fundacions de la Generalitat. Per aquest motiu hi ha diverses adaptacions en la llei d’Hisenda per a adaptar-se a la nova filosofia del decret que va entrar ahir en vigor en el qual s’aprova un règim econòmic i financer per al sector públic valencià. Així, s’introdueix la intervenció prèvia per als ens i es reforça el paper de la Intervenció General. Tant l’interventor general com els interventors delegats “podran recaptar directament de qui corresponga els assessoraments i informes tècnics que consideren necessaris”.

La submissió a les directrius de la Intervenció General queda també recollit negre sobre blanc ja que la llei estableix que les diferents conselleries “estaran obligades a prestar col·laboració i facilitar els documents que resulten precisos, així com qualsevol assistència que els siga requerida per la Intervenció, inclosa l’adscripció temporal de mitjans personals”.

CORPORACIÓ PÚBLICA

Amb veu però sense vot en els consells del sector públic

Tal com estava anunciat, per llei d’acompanyament, es crea la Corporació Pública Empresarial Valenciana, l’objectiu de la qual és prendre el control del sector públic empresarial per a procedir a la seua reestructuració. En principi actuarà sobre 45 entitats públiques que hauran de donar entrada en els seus consells d’administració a representants designats per la corporació que tindran veu però no vot en les reunions. S’arreplega de manera detallada les funcions del nou ens públic, totes elles dirigides al control i sanejament.

POLICIA LOCAL

S’elimina el límit d’edat per a optar a ser policia local

La nova llei de policia local de la Comunitat Valenciana eliminarà el topall d’edat fixat en 35 anys per a presentar-se a les proves d’accés al cos. El requisit serà haver complit els 18 anys i no excedir de l’edat màxima de jubilació.

Font: Levante-EMV

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s