EL JUTGE ARXIVA LA INVESTIGACIÓ PER LA PRESUMPTA TRAMA URBANÍSTICA DE POLOP

La magistrada diu que els fets han prescrit per l’exalcalde Juan Cano i un exenginyer municipal i resol que no ha quedat provada la participació de l’exedil Jaume Narbó

La jutge de la Vila Joiosa que investigava una suposada trama urbanística en l’Ajuntament de Polop ha arxivat la causa en la qual estava imputat l’exalcalde de la localitat, Juan Cano, segons la resolució judicial a la qual ha tingut accés aquest diari. La magistrada entén que els fets en els quals suposadament va poder intervenir tant Cano com un exenginyer municipal fins ara implicat han prescrits, mentre que no ha quedat suficientment acreditat que l’exedil Jaume Narbó cometera el delicte que se li imputava. Contra la decisió cap recurs davant l’Audiència.

Aquesta causa es va iniciar durant les investigacions a Juan Cano per la seua presumpta implicació en l’assassinat del seu antecessor en el càrrec Alejandro Ponsoda, en la qual Cano també està imputat com inductor. La Guàrdia Civil va trobar suposades irregularitats urbanístiques comeses per l’exprimer edil i va instar al fet que s’investigaren de manera separada, per no estar relacionats amb el crim.

Les suposades irregularitats investigades s’haurien comès en l’any 2005, durant el període en què Juan Cano estava fóra de l’Ajuntament polopí i en el qual hauria tractat de seguir controlant l’Urbanisme en l’ombra. La denúncia de la Guàrdia Civil apuntava al fet que Cano hauria pressionat a la mercantil Blauverd, la principal urbanitzadora d’aquest municipi, perquè adquirisca una parcel·la de la seua propietat i una altra del pare de Narbó si volia ser l’agent urbanitzador que desenvolupara el sector Teulería-La Pau. L’operació va suposar que uns terrenys que l’exalcalde havia adquirit per 7.500 euros li foren comprats per 290.000 euros.

A Cano se li imputava un presumpte delicte de tràfic d’influències comès per particular i que està penat amb entre sis mesos i un any de presó. L’acte judicial assenyala que el ple en el qual es va adjudicar el Pla d’Actuació Integral a Blauverd es va celebrar al novembre de 2005 pel que el delicte hauria prescrit tres anys més tard. Cano va ser detingut per la seua presumpta implicació en l’assassinat al novembre de 2008 i la investigació d’aquesta trama no va començar fins a 2009. La jutge no entra a valorar si hi ha indicis o no que el delicte es cometera, encara que sí assenyala que els responsables de l’empresa van negar aqueixes pressions.

L’altre implicat en la denúncia, l’exedil d’Esports Jaume Narbó, que també es va veure beneficiat en l’operació de venda de terrenys a Blauverd. En el cas de Narbó, els fets no haurien prescrit perquè en aquella època era regidor i per tant la pena que li correspondria és major. Però la jutge assenyala que no ha quedat acreditat ni que pressionara a la mercantil, ni a la resta dels seus companys de grup municipal perquè votaren de manera favorable als seus interessos.

Quant a l’exenginyer municipal José Vicente Martí, també es considera que la seua participació en els fets estaria prescrita. A Martí se li imputava un delicte de negociacions prohibides als funcionaris. Segons la denúncia, el tècnic que resolia sobre els projectes urbanístics del municipi, des del seu despatx privat elaborava informes per a aqueixes empreses. L’enginyer al·legava que els seus serveis a l’Ajuntament eren fruit d’un conveni amb la Politècnica de València i que no existia incompatibilitat.

La investigació per l’assassinat de Ponsoda, en punt mort

La investigació per l’assassinat d’Alejandro Ponsoda es troba en punt mort des que el passat mes de juny la jutge que investiga el cas decidira arxivar les diligències per als presumptes autors materials del crim al no haver quedat acreditada la seua participació en els fets. La investigació segueix només per als suposats autors intel·lectuals de l’assassinat, entre els quals es troba l’exalcalde polpí Juan Cano i responsables del club d’altern Mesalina. No obstant això, les defenses han qüestionat la falta de proves que hi ha contra els acusats, ja que la principal és la declaració d’un testimoni protegit que assegura que els implicats li van encarregar cometre l’assassinat però no es van posar d’acord amb el preu. Tots els implicats estan en llibertat provisional a l’espera que se celebre el judici. Mentre, el jutjat està pendent de diversos recursos interposats davant l’Audiència. D’una banda, la família de Ponsoda ha recorregut la decisió del jutjat d’arxivar les diligències per als suposats autors materials del crim, dos ciutadans txecs i un espanyol als quals s’acusaven de tirotejar a l’exalcalde en la porta de la seua casa a l’octubre de 2007. Paral·lelament, hi ha presentats altres recursos per part dels imputats en els quals es demana que s’investigue la vida privada del polític assassinat, ja que, segons ells, en aqueix entorn és on es trobarien els veritables assassins. Cano sempre ha negat qualsevol implicació amb la mort del seu company de partit i a qui va succeir en l’Alcaldia de Polop. Juan Cano va haver de deixar l’Alcaldia arran de la seua detenció per agents de la Guàrdia Civil al novembre de 2009 i va quedar en llibertat provisional pocs mesos després.J. A. M.

Font: Información

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s