EDUCACIÓ BLOQUEJA L’ENSENYAMENT EN VALENCIÀ

Escola Valenciana denuncia el que considera una estratègia impulsada en matèria lingüística per la Conselleria d’Educació en els últims anys, amb la supressió de la figura d’assessor de valencià, l’eliminació de les reunions informatives als pares i mares i la suspensió de la campanya de difusió.

En el present curs dels 2.582 centres públics i privats valencians només 1.081 ofereixen ensenyament en valencià, el que suposa només un 41’8% del total. “La Conselleria d’Educació imposa l’ensenyament vehicular en castellà en quasi el 60% dels centres valencians, i això ho fa sabent que el programa educatiu en castellà genera alumnes monolingües”, així ho denunciava Escola Valenciana este cap de setmana, trencant així la treva oferida al nou Consell a l’espera que rectificara els atacs a l’ensenyament en valencià realitzats pel seu predecessor.

Però al seu entendre la greu situació, de reculada i anormalitat que pateixen els pares, mares i alumnes que volen optar per l’ensenyament en valencià, no pot esperar més. L’ensenyament en valencià havia crescut en els darrers 28 anys entre el 3 i el 15% anual, una xifra que estava molt per baix encara de la demanada. En aquest curs escolar, segons dades proporcionades per l’entitat, la xifra d’alumnes matriculats (infantil, primària, secundària) és de 784.191 alumnes, dels quals 222.907 estudien en valencià, que representen un 28% del total, mentre que el curs passat el percentatge era d’un 29%.

Malgrat l’escassa diferència en la disminució, la xifra contrasta amb el manteniment d’una demanda de pares i mares que volen que els seus fills estudien en la nostra llengua. Segons es va explicar des d’Escola Valenciana el divendres, aquesta paradoxa respon a l’estratègia duta a terme per la Conselleria d’Educació durant els últims cursos escolars.

“Mentre es parla públicament de plurilingüisme per darrere s’ofeguen els programes que millors resultats donen en coneixement de llengües, que són els que tenen el valencià com a llengua vehicular”, s’afirmava des de l’entitat. Des d’Escola Valenciana es critica la política del Consell en matèria educativa, basada en l’eliminació i denegació d’obertura de noves línies, la supressió de la figura d’assessor de valencià, l’eliminació de les reunions informatives als pares i mares i la suspensió de la campanya de difusió.

Segons l’estudi que Escola Valenciana va realitzar el curs 2009-10 en 270 centres educatius de poblacions de més de 40.000 habitants, allà on es pot triar valencià o castellà, més del 50% de famílies trien l’opció de valencià. Basades en aquestes xifres, l’entitat estima que si a tots els centres públics i privats s’oferira la matriculació en valencià i es respectara la petició en primera instància dels pares que la demanen, la xifra de matriculats en valencià podria, fins i tot, doblar-se.

Font: L’Informatiu

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s