VÍCTIMES DE DICTADURES COMPARTEIXEN MEMÒRIA A L’ALFÀS

Fills de desapareguts argentins, alemanys i de la Guerra Civil donen el seu testimoniatge en unes jornades de la UA

Els records més dolorosos de les realitats més cruels provocades per conflictes armats d’Europa i Amèrica es donen la mà aquests dies en la Fundació Frax sota les jornades “Memòria històrica, identitat i trauma”, organitzades per la Universitat d’Alacant. Les ponències van arrancar ahir i cerquen sensibilitzar sobre els sofriments psíquics i de salut derivats de tres esdeveniments històrics les seqüeles dels quals encara romanen tant en les seues víctimes directes i descendents d’aquestes com en la memòria col·lectiva de les societats en què van tenir lloc.

Ahir van obrir les jornades el fiscal del Tribunal Suprem, Carlos Castresana, que va impartir la lliçó inaugural; Julián Chaves, titular d’Història Contemporània de la Universitat d’Extremadura; Ernesto Espeche, de la Universitat argentina de Que el seu; Ricardo Martín de la Guarda, de la Universitat de Valladolid; i Glicerio Sánchez, de la UA.

Avui prendran el relleu descendents de la Guerra Civil espanyola, fills de desapareguts a Argentina i fins i tot lligats a l’Alemanya nazi, com serà la ponència d’Helmtrud de Rosegue van Hagen, filla d’Albrecht von Hagen (l’oficial que va disposar l’explosiu que anava a ser utilitzat en l’atemptat contra la vida d’Hitler i que va ser arrestat i executat a l’agost de 1944).

Tots ells parlaran del terrible passat que van viure les seues famílies, i ho faran en els seus respectius idiomes, doncs les jornades s’estan impartint en espanyol i alemany, adequant para tal fi una cabina de traducció simultània en la sala perquè tots els participants puguen seguir sense problema les conferències.

El nombre d’inscrits, d’altra banda, aconsegueix el mig centenar, i no tots són juristes ni psicòlegs ni professionals de la salut, sinó que també hi ha, a més d’estudiants, simplement persones interessades en la temàtica.

I és que, es dóna la circumstància que a l’Alfàs resideixen moltes persones vinculades amb la II Guerra Mundial (a més de ciutadans alemanys i holandesos, cap recordar que Noruega va ser ocupada per les tropes alemanyes, i l’Alfàs concentra una de les majors colònies noruegues del món).

El programa es desenvolupa en continguts per àrees: drets humans, història col·lectiva, memòria històrica, identitat i trauma dels xiquets de la guerra, i el seu reflex en les arts, sobretot el cinema, la pintura i la literatura. Les jornades conclouen el dissabte 17, amb unes ponències dedicades a la defensa dels drets humans, i una taula rodona final on participaran representants dels tallers i de la Fundació Eberhard Schlotter de la Comunitat Valenciana (situada a Altea).

Font: Raquel López. Diari Información

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s