L’ESPERA PER A UNA CITA AMB EL METGE ARRIBA ALS HUIT DIES A LA MARINA BAIXA

El temps d’espera per a poder ser atés per un metge en atenció primària arriba als huit dies a Benidorm, una setmana a Altea, sis dies a La Nucia i així ocorre igualment en altres poblacions de la comarca que, en plena temporada turística, suma quasi el mig milió de persones entre els 18 municipis del departament de salut de la Marina Baixa. A més, la sobrecàrrega de treball en els centres de salut té un altre efecte, i és que els serveis d’Urgències estan “totalment col·lapsats”, segons informa hui Información.

Alguns facultatius tenen les seues “agendes desviades” a altres metges, com diuen els serveis sanitaris quan un usuari demana una cita, la qual cosa reflecteix que, en alguns casos, un professional absorbeix els pacients de dos. Tot per a quadrar un pla de vacances que només substitueix a un 60 per cent del personal mèdic i d’infermeria en plantilla, tal com ja van denunciar.

Ahir, les cues en el centre de salut de Tomás Ortuño, el més cèntric de Benidorm, donaven la volta a tota la sala i no van baixar, en tot el matí, del mig centenar de persones. Molts dels pacients, persones majors o amb mobilitat reduïda, es veien obligats a allunyar-se de la fila per a poder asseure’s a esperar i perdien el seu torn, la qual cosa va generar moments de tensió i discussions al llarg del dia. Alguns usuaris protestaven per la demora i per que ni tan sols hi haja un expenedor de tiquets numerats per a evitar aqueixos altercats. Altres usuaris, protestaven perquè després d’haver intentat durant hores demanar una cita telefònica sense que els despenjaren l’aparell, havien hagut d’anar fins a allí perquè els donaren una hora de consulta. Malgrat la saturació, hi havia més indignació que sorpresa ja que, segons els professionals sanitaris i els mateixos pacients, açò és “la tònica habitual” a l’estiu.
Però la sobrecàrrega de treball en els centres de salut té un altre efecte, i és que els serveis d’Urgències estan “totalment col·lapsats”, segons van lamentar des del sindicat Comissiones Obreres. El seu portaveu en la Marina Baixa, Marisa Corcóstegui, va indicar que “és el de tots els anys” i va destacar que els propis professionals sanitaris “coneixen la situació i es resignen”.

Per a Corcóstegui la falta de personal és endèmica i açò genera a més hàbits inadequats en els usuaris que “si tenen febre o una lumbàlgia no poden esperar més d’una setmana al fet que els vegen i es van directament Urgències”, va indicar. Per a la portaveu de CC OO és “un cercle viciós” del que no es podrà eixir sinó no hi ha més dotació de personal a l’estiu.

De fet, el servei d’Urgències registra una mitjana d’espera per a ser atès de tres hores, encara que aquestes poden convertir-se en més de cinc hores en els casos valorats com menys urgents.

Aquest diari va tractar ahir d’obtenir sense èxit declaracions de la gerència del departament de salut. No obstant això, l’adreça ja va informar que les substitucions de personal previstes en Atenció Primària “són les mateixes que l’any passat, fins i tot un metge més”.

Consultes mèdiques que depenen del sistema informàtic

A les demores en les cites d’Atenció Primària se suma el problema de les contínues fallades en el sistema informàtic denunciats pel personal sanitari. Des de la Junta de Personal van tornar ahir a lamentar els retards que ocasiona un sistema “lent, que afig problemes a la saturació de les consultes i obliga al metge a fer d’informàtic”. Sense personal tècnic en els centres de salut, quan l’ordinador es col·lapsa, el metge ha de solucionar-ho o recorre a un altre facultatiu, paralitzant temporalment les consultes de forma sistemàtica. En alguns casos, el caos ha obligat a demanar als pacients poc urgents a tornar un altre dia. L’adreça assegura que són fallades “puntuals” però “sorgeixen amb tanta puntualitat que són habituals”, segons el personal, que opina que “la xarxa és insuficient”.

Font: Diari Información: Las demoras en Atención Primaria colapsan las Urgencias durante el verano

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s