LA FALTA DE CARDIÒLEGS PROVOCA ESPERES DE FINS A 16 MESOS PER A REBRE UN DIAGNÒSTIC

Centre Especialitats La Nucia - Foto: David Revenga

La marxa de tres especialistes del servei ha deixat a la Marina Baixa amb només 4 facultatius durant un any, segons denuncia CC OO

La falta d’especialistes en el servei de Cardiologia del departament de salut de la Marina Baixa provoca esperes de fins a 16 mesos per a rebre un diagnòstic mèdic. Així ho ha posat de manifest el Síndic de Greuges del País Valencià després de rebre la queixa d’un pacient, que va demanar un ecocardiograma el passat mes de juliol de 2010 i no rebrà els resultats fins al pròxim mes de novembre “transcorreguts 16 mesos des que va iniciar el procés assistencial”, segons destaca.

El Síndic, José Cholbi Diego, considera que els fets poden ser “poc respectuosos amb els drets” del pacient i insta a la Conselleria de Sanitat a “adoptar les mesures organitzatives oportunes” per a “garantir una protecció integral de la salut”. Així mateix, li recorda que per llei les administracions públiques han de “garantir l’assistència sanitària en tots els casos de pèrdua de salut”.

La queixa ha tret a la llum que la Marina Baixa ha estat un any funcionant amb només quatre cardiòlegs, després de la marxa de tres dels set especialistes en plantilla, que van decidir anar-se a hospitals amb millors condicions laborals, segons han denunciat els portaveus del sindicat Comissiones Obreres.

Encara que ara s’han aconseguit cobrir les set places, la “falta d’especialistes de Cardiologia en el sistema sanitari públic i la falta de planificació del Ministeri i de la Generalitat”, en paraules del responsable de comunicació de CCOO, Salvador Roig, han provocat serioses dificultats per a trobar personal per a aquestes vacants i han col·lapsat el servei de Cardiologia durant més d’un any, engreixant i ralentint les llistes d’espera fins al punt de provocar situacions com la denunciada davant el Síndic.

En la resolució del defensor del poble valencià, dirigida a la Conselleria de Sanitat, aquest lamenta que “les demores en l’assistència sanitària, en la realització de proves, en el lliurament de resultats, i en l’aplicació de tractaments, fa que els pacients afectats vegen obstaculitzat l’accés efectiu a les prestacions, amb la càrrega de suportar un important desfasament entre el diagnòstic i el probable tractament”.

Per açò, li demana a Sanitat que “extreme al màxim la diligència en les actuacions dels centres sanitaris” per a “complir amb els principis d’eficàcia i celeritat” que marca la normativa.

Així mateix, el Síndic sol·licita a la Conselleria que accelere l’atenció a l’usuari que ha presentat la queixa i “el més prompte possible, establisca el diagnòstic i la seua severitat, amb la finalitat d’oferir-li la millor opció de tractament”, segons consta en el document remès al Consell.

Els fets es remunten al 15 de juliol de 2010, quan un especialista va sol·licitar la realització d’un ecocardiograma per a l’afectat. La prova mèdica no es va realitzar fins a l’11 d’abril del present any i els resultats no seran valorats fins al pròxim 17 de novembre, quan ha estat de nou citat el pacient, segons consta en el document del Síndic.

Ni l’adreça del departament de salut, ni els responsables de la Conselleria de Sanitat han volgut fer declaracions respecte al cas d’aquest pacient o respecte a la falta d’especialistes.

 

Més personal

Des de CC OO reclamen més cardiòlegs per a reforçar el servei i aconseguir traure avant les llistes d’espera, ja que, encara que la situació sembla haver-se reconduït i tornen a ser set els facultatius en plantilla, “han estat sent tres menys durant més d’un any i la llista d’espera s’ha ralentit moltíssim malgrat els esforços que estan fent els facultatius que s’han trencat les banyes per a traure avant les llistes”, va destacar Roig. La demora, en casos menys urgents, és de fins a vuit mesos per a la realització d’una prova i de fins a 16 mesos per a saber un diagnòstic “perquè els facultatius han hagut de prioritzar”. A aquesta conjuntura consideren que la plantilla ja era “insuficient” i “més que ajustada” per a donar servei a més de 206.000 persones sense explicar la població flotant.

 

MÉS PLANIFICACIÓ

Escapoleix d’especialistes a la sanitat privada

Al gener de 2010 un dels cardiòlegs del departament de salut de la Marina Baixa se’n va anar a l’Hospital Levante de Benidorm, on li oferien millors condicions de treball. Poc després, quan es va obrir el nou hospital, públic encara que de concessió privada, d’Elx, altres dos especialistes van eixir de la plantilla cercant millors ofertes de treball, sense que l’adreça del departament de la Marina Baixa poguera cobrir les seues places, “perquè no hi ha suficients especialistes de Cardiologia”, segons va lamentar el responsable de comunicació de CCOO, Salvador Roig. Roig va insistir a reclamar a les administracions, tant al Ministeri de Sanitat, com a la Generalitat Valenciana, que planifiquen les necessitats sanitàries ja que la falta d’especialistes està provocant una fugida de facultatius a centres privats.

Font: Información

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s