ELS AGRICULTORS FORCEN LA VENDA DEL NESPRO EN NOUS MERCATS

La Cooperativa apura la col·locació d’excedents sense fixar preus per a pal·liar la “desgràcia econòmica” per la crisi del cogombre

Els agricultors de Callosa d’en Sarrià apuren la venda de nespres enguany i tracten de forçar l’eixida del producte en nous mercats i a preus oberts per a pal·liar, en la mesura del possible, els devastadors efectes de la coneguda com a crisi del cogombre per al sector hortofructícola.

Des de la Cooperativa Agrícola callosina parlen de “autèntic caos” en el sector i asseguren que “estem davant una desgràcia econòmica molt pitjor del que s’ha dit”. L’abast de la crisi del cogombre no solament ha arruïnat la comercialització d’aqueixa hortalissa sinó que va arrossegar amb si a totes les verdures i fruites espanyoles i ha tocat de mort, almenys en la campanya d’enguany, al nespro de Callosa.

Amb la crisi agrícola, va arribar el tancament de mercats i amb este el rebuig de la nespra en el principal punt de comercialització dels agricultors callosins, l’italià, on cada any es ven aproximadament un 60 per cent de la producció total de nespros. Les dues grans cadenes d’alimentació d’Itàlia, Coop i Esselunga, van descartar el producte per ser espanyol i només aqueixes dues empreses, suposen ja bloquejar l’eixida al mercat de més del 30 per cent de la collita.

La venda i distribució del nespro s’allarga, “perquè no es ven”, van lamentar des de la cooperativa. La comercialització havia d’haver acabat fa almenys tres setmanes i, no obstant això, encara queda fruit excedent, que es tracta de col·locar “al preu que siga” apurant al màxim que permet el producte que, en ser perible, amb prou faenes deixa un marge de tres setmanes a un mes des que s’arreplega fins que es consumeix, segons van explicar els agricultors callosins. Aqueix marge està ja esgotant-se.

La crisi del cogombre va sorprendre a la Cooperativa local quan tenia “el màxim de producte en estoc en les càmeres”, segons van informar fonts de l’entitat, la qual cosa ha suposat un greu perjudici econòmic del que encara no es tenen xifres, a l’espera d’esgotar totes les vies de venda possibles.

Per a fer-ho, el producte “s’està regalant” a preus “de rebaixes” i s’han cercat buits en mercats de poca tradició en el consum de nespros com Anglaterra, Alemanya o Rússia (que finalment també va tancar fronteres). I la Cooperativa fa virgueries en països de tradició com Itàlia, Espanya, Portugal o França per a distribuir el fruit a través de xicotets majoristes, és a dir, en quantitats xicotetes, davant el rebuig dels grans.

La Cooperativa ha eixit fins i tot fora d’Europa, a països com Costa Rica o Emirats Àrabs, no obstant això, en aquests mercats “les quantitats són tan xicotetes que són testimonials”.

La collita d’enguany

Enguany s’han arreplegat una mica més de 12.000 tones de nespres, de les 13.000 que s’esperaven, però la crisi va irrompre quan s’havia recol·lectat ja més del 90 per cent de la collita i la resta es va deixar perdre en els arbres a pesar que el fruit havia batut rècords de qualitat i grandària. Asseguren els agricultors que, amb el que es traga, no donarà “ni per a cobrir les despeses de recollida”. És la primera vegada que es veuen obligats a tirar producte a la brossa: uns 300.000 quilos fins al moment.

A l’espera de les anunciades ajudes

Els agricultors callosins res saben de les “escasses” ajudes que s’han anunciat des de les administracions per al sector, però exigeixen indemnitzacions perquè “s’ha fet molt més mal del que s’ha dit”.

Per als conreadors de nespros “el tractament mediàtic que s’ha donat al tema no ha estat el que s’havia de”, doncs consideren que “s’ha intentat dissimular el dany i el sector està molt pitjor del que es diu”. “S’ha creat una mala imatge del producte espanyol” i costarà recuperar la confiança del consumidor: “Hem vist producte del nostre amb cartells que deien que era italià”.

Verdures, fruites, cítrics, cap producte agrícola ha eixit indemne de la crisi i les ajudes que es plantegen, segons els cooperativistes de Callosa, “són totalment insuficients, les pèrdues reals són de milers de milions d’euros” i no va a haver-hi diners per a tots, segons temen.

Dilluns que ve, representants de la Cooperativa viatgen a València per a mantenir una reunió sobre aquest tema. Mentrestant, el sector apura les vendes. Tot per a minimitzar pèrdues, perquè “no és el mateix vendre un producte que espentar-lo”, van destacar.

Font: Información

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s