DELEGACIÓ S’EXIMEIX DE TOTA RESPONSABILITAT PER L’ÚLTIM ATAC FEIXISTA A VALÈNCIA

Partits, institucions i societat civil demanen la fi de la impunitat de l’extrema dreta al País Valencià

24 hores després que la presentació d’un llibre sobre la història del blaverisme a València fóra assaltada per un reducte de feixistes que van intimidar a ponents i assistents, Delegació del Govern emetia el seu primer comunicat sobre el tema, però no per a parlar de les mesures que prendrà per a atallar la violència ultradretana, sinó per a respondre a les declaracions d’un partit democràtic.

No és un cas puntual, doncs desgraciadament les agressions i atacs a partits i organitzacions nacionalistes o progressistes per part d’un reduït però actiu i violent grupuscle d’ultradretans d’orientació blavera o espanyolista, és freqüent en les nostres terres. No obstant açò, l’assalt a l’acte de presentació en un centre comercial del llibre Noves Glòries a Espanya, del sociòleg Vicent Flor, va ser especial. Perquè a diferència d’episodis anteriors, en els quals les víctimes eren ciutadans comuns i els fets es produïen lluny de l’abast de les càmeres, potser la sensació d’impunitat que tenen els seus actes va animar als seus autors a atacar també periodistes i polítics i davant la presència de centenars de testimonis.

El fet, com sempre, mereixia una resposta contundent de l’autoritat, però mentre esta no arribava, es reclamava des de l’àmbit de la política. La primera a fer-ho era la diputada de Compromís Mònica Oltra, que, com a presentadora de l’acte, va ser víctima i testimoni de l’assalt. I com tal assegurava que l’única persona detinguda —l’expresident de Coalició Valenciana, Juan García Sentandreu— va ser-ho “perquè es va negar a abandonar el lloc com li demanava la policia, però els agents no van identificar a cap agressor, encara que estaven llançant bombes de fum, llibres i cadires i alguns d’estos objectes van impactar en assistents, provocant ferides lleus”. Alhora, lamentava “la lentitud i la passivitat policial”, que “anima als violents, als intolerants i als antidemòcrates a continuar actuant de la mateixa forma perquè saben que no són identificats, ni fitxats ni van a estar perseguits per la justícia per trencar la convivència i actuar amb violència”.

En este sentit, des d’EUPV el diputat autonòmic Ignacio Blanco afirmava que els atacs de la ultradreta, feixistes, xenòfobs, homòfobs o racistes “són cada vegada més freqüents a el País Valencià. Fins a 80 agressions feixistes es van quedar l’any passat sense resoldre en la nostra comunitat”. Enfront d’açò, la formació d’esquerres insistia, com en anteriors ocasions, en la necessitat de crear també una fiscalia específica per a tractar estos delictes d’odi. La resta de grups parlamentaris guardava silenci. D’una banda el PSOE, també víctimes puntuals d’atacs d’este tipus, preferien no estrènyer a la Delegada del Govern. Des del PP, ni tan sols Rita Barberá, que semblava recentment sensibilitzada amb els efectes de les algaravies i amb fil directe amb el Ministre de l’Interior, deia paraula.

En canvi, sí es pronunciava finalment la Delegació del Govern, encara que ho feia mitjançant un comunicat i pràcticament 24 hores després dels successos. I no ho feia per a explicar el succeït sinó per a desmentir l’apuntat per Compromís. “La Delegació de Govern lamenta la falta de rigor, inexactituds i tergiversació dels fets” que al seu parer exhibeix el comunicat de la coalició. “No és cert, com es diu en el comunicat “que s’advertira a les autoritats que podia passar alguna cosa així”” apunta, i afig, per a negar la “passivitat policial i falta de contundència”, que “durant l’actuació policial es van realitzar 15 identificacions amb el resultat d’un detingut per un presumpte delicte de desordres públics, injúries greus i resistència a l’autoritat, sent traslladat a dependències policials per a la instrucció del corresponent atestat policial. Al final d’eixes diligències passarà a disposició judicial. Respecte a la resta d’identificats, cinc d’ells han sigut imputats per presumptes delictes de desordres públics i els altres nou han sigut proposats per a sanció administrativa per vulnerar la llei de seguretat ciutadana”.

Respecte a les mesures constantment reclamades de la creació d’una fiscalia per a delictes d’odi, o al creixent nombre d’incidents d’este tipus protagonitzats per ultradretans i la manifesta incapacitat de les forces policials per a evitar-los, la Delegació del Govern no es va pronunciar en cap sentit.

Font: L’informatiu

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s