LA UNIÓ DE LLAURADORS, PREOCUPADA DAVANT L’ABANDÓ CONTINUAT DELS CAMPS

Un estudi elaborat per la Unió de Llauradors revela que els camps de cultiu abandonats creixen de forma alarmant al territori valencià.

Només en el cas dels cítrics s’han duplicat en el transcurs de l’últim any, com a conseqüència de la pèrdua d’ingressos, segons les dades del Ministeri de Medi Rural.

Segons les dades de la Unió, primer va començar el progressiu abandó de terres en zones d’interior però ara la cosa es generalitza i es trasllada al litoral. Si en els últims cinc anys el percentatge de desaparició dels camps de cítrics sobre el total de la superfície era del 4%, durant l’últim any la xifra s’eleva ja al 8% a causa de la disminució dels ingressos com a prova que els citricultors hagen deixat d’ingressar 460 milions d’euros en aquesta campanya. També decreix de manera destacada la superfície de cultiu d’hortalisses, fruites o vinya; únicament es manté sense variació la superfície d’olivar. L’informe de la Unió destaca que el fenomen de camps abandonats apareix ja en totes les comarques valencianes.

De l’informe es desprèn que els camps abandonats no solament constitueixen un problema mediambiental o paisatgístic, una cosa que ja de per si mateix és greu, sinó que a més suposen un seriós problema econòmic per als agricultors que posseeixen les seues parcel·les al costat.

Existeixen una sèrie d’efectes d’aquest abandó com és l’augment de conills o senglars que provoquen cada vegada majors danys, de caragols i formigues; però també els terrenys abandonats actuen com reserva de plagues i viver de males herbes. En aquest últim aspecte els agricultors afectats han hagut d’efectuar d’una banda un major nombre de tractaments amb herbicides i productes més agressius i per una altra tractaments amb insecticides i acaricides.

Una altra de les conseqüències dels camps abandonats és la propagació d’incendis a través dels mateixos, doncs no s’ha d’oblidar que un terreny conreat actua de tallafoc però un altre erm és un focus potencial de propagació del foc.

Per a Ramón Mampel, secretari general de la Unió, assenyala que “el nou Govern de la Generalitat ha d’afrontar rigorosament aquest seriós problema perquè la taca marró que formen els camps abandonats s’estén ja sense fre per tot el País Valencià”.

Mampel afig que “o es fa un pla de salvació, amb mesures que arriben als agricultors que són els garants del territori, o d’aquí a uns anys el paisatge agrari que posseeix una amalgama de colors segons l’època i amb molt verd, va a passar a ser completament marró en poc temps”.

Font: AraMultimèdia

Anuncis

Un pensament sobre “LA UNIÓ DE LLAURADORS, PREOCUPADA DAVANT L’ABANDÓ CONTINUAT DELS CAMPS

  1. Jo crec que en lloc de veure-ho pessimistament cal aprofitar l’ocasió per a que l’agricultura s’actualitze i s’adapte als temps que corren…L’agricultura és necessària, i això ho sabem tots i totes, i les nostres terretes són boníssimes per a cultivar… no té sentit deixar-ho perdre ni caure en l’error de creure que açò se’n va a “pique”. Cal apostar per noves idees com per exemple, l’agricultura ecològica, cal apostar per eliminar intermediàris i que siguen les pròpies cooperatives les que es busquen els contactes directes…en fi, no es pot continuar funcionant com fa vint anys! que els temps canvien i ens hem d’adaptar a la realitat actual… tal volta és més feina, però segur que serà molt més satisfactòria… QUE NO DECAIGUEN ELS ÀNIMS I A TREBALLAR!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s