LA CRISI DEL COGOMBRE ARRUÏNA LA CAMPANYA DEL NESPRO

Les dues grans cadenes de supermercats d’Itàlia, Coop i Esselunga, rebutgen el producte per ser espanyol bloquejant la seua comercialització en el principal país de consum

La coneguda com a crisi del cogombre ha arruïnat la campanya del nespro d’enguany. Les falses acusacions del govern alemany contra productes d’origen espanyol, han provocat pèrdues devastadores també entre els conreadors de nespros de Callosa d’en Sarrià que han vist bloquejades les seues exportacions.

Les pèrdues han donat al trast amb la campanya doncs la cooperativa callosina exporta cada any fins a un 70 per cent del producte. Per a intentar col·locar ara els fruits, que ja estaven arreplegats i llests per a la seua distribució, els productors han hagut de dilapidar els preus.

Els agricultors de Callosa d’en Sarrià s’han trobat les portes tancades del seu principal mercat internacional, Itàlia. “Les dues grans cadenes de supermercats italians, Coop i Esselunga, han rebutjat enguany la comercialització del fruit per ser un producte espanyol”, segons va informar el president de la Cooperativa Agrícola de Callosa d’en Sarrià, Alejandro Galiana.

“Fins i tot després que se sabera que els productes espanyols no tenien res a veure, han decidit no vendre nespro enguany”, va assenyalar Galiana. La por generada en el consumidor s’ha traslladat a les empreses de distribució alimentàries, que temen comprar productes perquè després no tinguen eixida. Una representació de la Cooperativa callosina va viatjar fins a Itàlia per a tractar d’obrir camí al nespro i aclarir que res tenia a veure el seu producte amb el brot d’E.coli localitzat a Hamburg (Alemanya), però res van poder fer amb les grans cadenes.

Mancant dades concretes, doncs el tancament de la campanya de comercialització encara no s’ha produït, els agricultors no esperen traure “ni per a cobrir les despeses de recollida”, va explicar Galiana, doncs el preu del fruit s’ha desplomat a menys de la meitat, segons van informar. “El preu del producte és regalat”, va afirmar el president de la Cooperativa, “val més tirar-ho”, va destacar.

Part de la collita, a la brossa

De fet, els productors fins i tot s’han vist obligats a tirar part de la collita a la brossa. Més de 300.000 quilos han estat rebutjats pels agricultors, que volen acollir-se a les subvencions que la Unió Europea contempla en aquests casos. “Mai hem tirat fruits però enguany hem hagut de fer-ho, hem tirat les peces de pitjor categoria i hem sol·licitat les subvencions d’Europa, encara que els preus als quals ens els paguen són de riure”, va indicar el portaveu dels agricultors.

La resta del producte es tracta de comercialitzar encara que siga a baixos preus, per a minimitzar les pèrdues. “La crisi ens va enxampar quan ja estava tot quasi arreplegat i per açò estem tractant de vendre-ho”, va explicar Alejandro Galiana.

En total, s’han arreplegat poc més de 12.000 tones de nespros en esta campanya. Poc menys de la xifra volguda, que preveia superar les 13.000 tones, perquè “els arbres que encara estaven per arreplegar quan va saltar la crisi del cogombre, cap al 25 de maig, han deixat que el fruit es perda”, va indicar el portaveu dels agricultors, per a evitar pèrdues majors.

“La crisi ens ha fet molt de mal, molt “, va destacar Alejandro Galiana. La crisi d’hortalisses i fruites ha estat ruïnosa per a la collita d’enguany a pesar que el fruit havia batut rècords de qualitat i grandària. Malgrat les gelades, la bona climatologia en el moment de maduració del nespro havia aconseguit que el volum de quilos arreplegats no es vera minvat i les expectatives de preus, davant peces de tan bon sabor i aparença, eren molt bones.

La campanya de comercialització va arrancar a principis de maig amb molt bons resultats, segons va detallar Galiana, però, després de l’alerta generada, “l’estratègia ha estat rebaixar els preus per a poder vendre”. I encara queda molta nespra en el mercat. Els agricultors esperen poder col·locar tot el producte, això sí, “a preus molt molt baixos”, va lamentar Galiana.

Font: Información

Anuncis

2 pensaments sobre “LA CRISI DEL COGOMBRE ARRUÏNA LA CAMPANYA DEL NESPRO

  1. La primera vez que los he visto pensé que eran melocotones pequeños….
    Callosinos, tenéis un producto fantástico, fruto de vuestro esfuerzo de todo un año. Pero se debería diversificar el mercado, buscar nuevos parceros comerciales sobretodo al norte de Europa. Tambien vuestro propio Pais tiene capacidad de absorver parte de vuestro tesoro. Debería llegar el tiempo que la procura fuera mayor que la oferta, que se pelearan por tener la fruta de la belleza en sus escaparates. Eso trabajo de promoción y de búsqueda de nuevos mercados debe de empezar ya, tal como vosotros agricultores habéis empezado ya a preparar la próxima campaña, con la poda….. El otra trabajo a que me he referido antes es cosa de la Coperativa.
    Un saludo de un Callosino adoptivo
    Bruno, el portugués.

  2. Brunet. Ets un portugués amb accent conegut, però per molts anys que fa que estàs ací no t’has enterat del mercat del nyespro i de la seua comercialització i tampoc de la promoció. Has vist moltes pel-licules de marketing i tot aixó. I a la Cooperativa Frutera enhorabona per tots els anys que està treballant per millorar el nostre nyespro.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s