EL JUTGE ARXIVA LA CAUSA CONTRA ELS TRES ACUSATS DE MATAR A L’ALCALDE DE POLOP

La magistrada entén que no han aparegut nous indicis per a sostenir l’acusació del testimoni protegit que va dir que van poder ser ells els autors materials

La investigació judicial de l’assassinat a tirs de l’alcalde de Polop, Alejandro Ponsoda, a l’octubre de 2007 ha donat un gir espectacular, no del tot inesperat, en acordar la jutge de la Vila Joiosa que instrueix el cas el sobreseïment provisional de la causa contra els tres presumptes autors materials del crim, l’espanyol Raúl Montero i els ciutadans txecs Robert Franek i Radim Rakowski. En un acte notificat ahir a les parts i que pot ser recorregut, la jutge María Antonia Raedo considera que no han aparegut noves dades que corroboren la declaració del testimoni protegit que va implicar als tres presumptes sicaris i al mateix temps deixa clar que la causa seguirà tramitant-se per als altres quatre imputats com a autors intel·lectuals del crim, entre ells l’exalcalde Juan Cano. Els dos ciutadans txecs, que han estat defensats en aquesta causa per les advocades Mariana Ivanov i Cecilia Rierol, han mantingut des del principi que eren innocents malgrat que el testimoni protegit va dir que creia que “el treball ho van fer Radim, Robert i Raúl”, però sense poder assegurar-ho perquè no ho va veure.

L’acte de la titular del jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de la Vila Joiosa es refereix a les dues declaracions prestades pel testimoni protegit que va assegurar que l’assassinat de Ponsoda es va planejar en el club Mesalina. La jutge assenyala que encara que va manifestar que podrien haver estat els autors materials Montero, Franek i Rakowski, “la veritat és que aqueixa manifestació no ha vingut corroborada per més indicis per a sostenir-la, més enllà que en el seu moment el testimoni protegit proporcionara els seus noms” als altres quatre imputats com inductors perquè els ara exculpats “es feren càrrec de materialitzar l’assassinat”.

Segons la jutge, l’única base que existeix perquè els noms de Montero, Franek i Rakowski anaren tinguts en compte en la investigació va ser “la que eren persones amb un ampli historial delictiu, que tenien relació amb els encarregats del club Mesalina i que el testimoni protegit considerava idònies per a dur a terme l’assassinat”. No obstant això, la magistrada assenyala que la valoració dels antecedents “no pot considerar-se indici per si mateix considerat, ja que suposaria la imputació sobre la base d’un ‘dret penal d’autor’, avui desaparegut del nostre sistema punitiu”.

Encara que la jutge acorda que els tres presumptes autors materials han de ser apartats del procediment en la seua condició d’imputats, precisa que l’arxiu no exclou que siguen anomenats a declarar en el judici com a testimonis, ja que de la investigació es desprèn que “pogueren conèixer dades” sobre l’assassinat. “No es pot negar que tenien coneixement de l’assumpte”, conclou la jutge abans d’acordar el sobreseïment provisional perquè “de l’actuat no apareix degudament justificada la perpetració del delicte” per part dels presumptes sicaris.

Enfront de la falta de dades per a mantenir l’acusació contra els tres presumptes autors materials, la jutge sí estima que “existeixen indicis de criminalitat contra les persones que suposadament van proposar l’assassinat de l’alcalde de Polop i contra els quals deurà continuar la present causa”. Aquests imputats són l’exalcalde Juan Cano, l’empresari Salvador Ros i un dels amos i l’exencarregat del club, Pedro Hermosilla i Ariel Gatto, respectivament.

L’acte indica que el testimoni protegit, segons la Guàrdia Civil, no solament va desvetlar que l’assassinat es va planejar en el club, sinó que assegura que va assistir a aquestes reunions i que fins i tot van arribar a proposar-li “la comissió de tan atroç actuació”, però no va haver-hi acord. La jutge recorda que el testimoni protegit va escoltar una conversa dels presumptes inductors en la qual parlaven de problemes per a pagar 35.000 euros per la mort d’una persona i que van parlar de l’alcalde de Polop. La magistrada assenyala a més que Raúl Montero va corroborar les declaracions del testimoni protegit i va dir que Ros li va insistir “en la seua intenció de ‘carregar-se a l’alcalde'”.

 

Rebutja tornar a investigar la vida privada de Ponsoda

A més de l’acte on s’acorda l’arxiu de la causa per als tres presumptes autors materials, la jutge de la Vila Joiosa va dictar el passat 6 de juny una altra resolució judicial per a desestimar el recurs de reforma presentat per la defensa de l’empresari Salvador Ros contra la negativa del jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de la Vila Joiosa a realitzar noves diligències d’investigació relacionada amb la vida privada de Ponsoda i la possibilitat que el mòbil de l’assassinat no fóra l’urbanístic. La jutge assenyala en l’acte que aquesta línia d’investigació ja va ser realitat per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil i es va descartar “qualsevol vinculació amb l’assassinat de l’alcalde de Polop”. Així mateix, precisa la jutge en l’acte que “aquesta instructora considera d’importància manifesta que en l’actual línia d’investigació existeixen indicis suficients per a continuar la mateixa, ja que en cas contrari evidentment aquesta línia hauria estat abandonada”. Després de l’acte d’arxiu per als quals han estat imputats com a presumptes autors materials, cap la possibilitat que les defenses de la resta d’acusats també reclamen el sobreseïment de la causa. No obstant això, no sembla després de l’acte d’ahir que la jutge desistisca de continuar la instrucció contra els imputats com a autors intel·lectuals.

Font: Información

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s