EL CONSELL CONTINUA OFEGANT EL TEIXIT MUSICAL VALENCIÀ PER LA SEUA BASE

Futur delicat - Foto: L'informatiu

Mentre en campanya electoral les paraules parlaven de compromís i suport a les bandes de música, els fets en els mesos previs apuntaven en un altre sentit. Escoles i Centres de Música Autoritzats patien enormes retallades pressupostàries del Consell per a pal·liar la seua mala gestió econòmica i els balafiaments en altres fronts. Els perjudicats immediats, els estudiants, els músics i les societats musicals. Ara, superats els comicis, els problemes persisteixen per als centres, i l’increment pressupostari anunciat segueix sense arribar.

A voltes, sentint els nostres governants presumir de la nostra tradició musical i d’impulsos cap a noves fronteres —com el de l’ajuda a l’obertura de l’acadèmia privada i exclusiva Berkley College a València—, el ciutadà pot pensar que la situació del teixit establit al voltant del món de les bandes de música valenciana passa pel millor moment de la seua història. No obstant açò, si un orienta l’oïda cap al sector, la realitat sembla ben diferent.

“Molts centres es plantegen si al setembre tornaran a obrir. Uns altres, ja estan pensant en com dir als professors que hauran de marxar a casa. I, si finalment la situació ens obliga a augmentar les quotes, la música es convertirà en un estudi prohibitiu i molta gent se’n donarà de baixa, i més en la conjuntura econòmica en què ens trobem”. Així descriu Eleuterio Fernández, portaveu de la Plataforma de Centres de Música Autoritzats de la Comunitat Valenciana, la situació que viuen estos centres sense ànim de lucre, que vehiculen bona part de l’ensenyament mitjà de música i donen treball i complement salarial a milers de músics valencians.

El motiu? La retallada en un 54% (de 5,1 milions d’euros en 2009 a 2,3 milions en 2010 i 2011) de l’aportació del Consell al seu manteniment. Una retallada que la plataforma calcula que pot fer perillar 1.200 llocs de treball directes entre professors de música i treballadors adscrits als centres (per no explicar els centenars d’ocupacions indirectes de comerços, editorials i fabricadors d’instruments que en les seues conseqüències). La situació ja va generar les protestes lògiques el curs passat, que el Consell responia mitjançant una nota de premsa (el dia 10 d’octubre), anunciant l’ampliació de l’ajuda en 1,1 milions d’euros. Eixos diners mai no hi van arribar.

Fa dues setmanes, desenes de professors, músics i pares d’alumnes es concentraven davant la Conselleria d’Educació per a protestar per la cancel·lació d’una entrevista programada per a abordar la seua difícil situació. La resposta que van rebre va ser una nova cita, per a dimecres passat, dia 15, en la qual únicament se’ls va demanar paciència. “Ens digueren que esperàrem que es constituïra el nou Consell perquè seríem prioritaris per a ells, però els antecedents no ens conviden a ser optimistes”, assenyalava a l’Informatiu Eleuterio Fernández. En principi, ja a l’espera dels nomenaments en la conselleria d’Educació, la plataforma es reunirà amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) per a determinar quines seran les seues següents accions.

Cal recordar que les retallades no solament afecten estos centres de música autoritzats, sinó que també els dos últims pressupostos reduïren l’ajuda a l’ensenyament en les Escoles de Música, una important font d’ingressos per a les societats musicals. No obstant açò, també el passat any es va prometre una disminució en la retallada a les escoles que va aconseguir apagar les protestes des de la FSMCV. Un increment a posteriori que diverses fonts del sector apunten que tampoc hi ha arribat.

Com apunta un estudi realitzat per la Universitat de València i presentat la passada setmana, les societats musicals són el principal agent cultural de la Comunitat Valenciana i suposen un de les seus principals “serveis” per producció (60 milions d’euros) i ocupacions (2.575). Ara, més aviat des de fa un parell d’anys, són també una de les principals víctimes de les retallades del Consell.

Font: L’Informatiu

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s