CANAL 9 I ELS COL·LABORADORS NECESSARIS

Article d’opinió de Núria Cadenes (Periodista del setmanari El Temps i escriptora)

De vegades, de tant de temps com fa que vius immers en una (ir)realitat, acabes trobant del tot normals situacions que, en un altre context, et farien posar les mans al cap.

Que un president autonòmic es negui sistemàticament a respondre preguntes dels periodistes, que la televisió pública sigui un pou des d’on justificar despeses injustificables, que un informatiu (?) de la mateixa televisió ens generi una, diguem-ne, notícia per explicar que “ja està tot preparat perquè el míting de Rajoy siga un èxit com ja ho va ser el de les passades eleccions autonòmiques” ha deixat d’escandalitzar per simple iteració.

Res de nou a l’oest, per tant, arronsament d’espatlles, cara de què n’esperaves si un dia per error connectes Notícies Nou i trobes que dedica tot just 25 segons a fer incomprensible alguna revelació del cas Brugal, que és aquest altre afer (i sumari) de corrupció que esquitxa molt seriosament alts càrrecs del PP. No cal dir que en cap ni mig d’aquells 25 segons no es fa referència al president de la Diputació d’Alacant ni al diputat Ricardo Costa (“Golfericas”, per als amics que guarden a casa els bitllets de 500 euros) ni a ningú. És un vist i no vist que de seguida dóna pas, jo què sé, a un interessant reportatge sobre com n’és de primaveral la primavera, que ja no saps si posar-te màniga curta o agafar paraigua, sobre algun succés amb més o menys truculència i imatges de mares cridant, sang a l’escala o gossos degollats o sobre la darrera aposta del govern Camps per la innovació, el futur i la prosperitat del món.

Veure un informatiu de Canal 9 (ser una de les poques persones que el veu, de fet: els índexs d’audiència han esdevingut ja irrisoris) és entrar directament a la dimensió desconeguda. Això, de tan sabut, és lloc comú i carn d’acudit. Hi ha notícies (?) que semblen una paròdia, un esquetx de programa d’humor. D’uns anys ençà, s’ha passat del periodisme buit d’informació, el que es dedica a substituir per galindaines les dades que puguin donar elements que mínimament ajudin a comprendre els esdeveniments, al que ja se centra en la propaganda directa.

És digne d’estudi, això de Canal 9. La realitzadora Yolanda Verdú, per exemple, en va fer tesi doctoral (Mecanismes de manipulació periodística a propòsit de l’urbanisme i de l’aigua als informatius de Canal 9). Malgrat que ja coneixia el tarannà del mitjà que examinava, fins i tot es va sorprendre dels resultats que ofereix una anàlisi des de paràmetres acadèmics. I l’anàlisi mostra “el paral·lelisme d’idees i d’eslògans” entre el programa electoral del PP i les notícies (?) i els missatges de la televisió pública, mostra l’ús conscient de les imatges per intentar generar estats d’opinió (aquelles terres clivellades que tancaven indefectiblement els informatius en l’època de la campanya “agua para todos”!), mostra el silenci i la tergiversació de qualsevol veu que expressi dissidència.

No ha passat res d’especialment greu, darrerament, que ens faci parlar avui d’aquesta vergonya de televisió. Res, en tot cas, que no sigui la seva oprobiosa quotidianitat. És només que pensava que no s’arriba a aquesta patètica degradació de la professió sense els anomenats “col·laboradors necessaris”, sense els personatges que tallen bruscament la connexió quan la realitat irromp en un directe en forma de protesta, els que llegeixen els eslògans de torn sense immutar-se, els que redacten les ximpleries, els que etcètera.

Pensava, en fi, en l’ofici de periodista. Digne quan la pràctica el dignifica. Inqualificable cosa quan es converteix en això altre.

Anuncis

Un pensament sobre “CANAL 9 I ELS COL·LABORADORS NECESSARIS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s