EL NOU ATAC AL VALENCIÀ DEL GOVERN DE CAMPS POSA A LA CIUTADANIA EN PEU DE GUERRA

Foto: L'Informatiu

El 9 de juny. La data encara no és definitiva, però ara per ara és la proposta d’Escola Valenciana a la comunitat educativa, partits polítics, entitats cíviques i ciutadania, per a manifestar en els carrers el rebuig a la proposta d’eliminar les línies en valencià del programa educatiu a la Comunitat Valenciana anunciat ahir en el Consell. Un anunci, que, malgrat l’oposició frontal de tots els actors de la societat civil valenciana que s’han manifestat sobre el tema, no ha propiciat que ningú isca des de la Generalitat a modificar-ho gens ni mica.

S’agafe per on s’agafe, l’anunci del nou model educatiu esbombat despús-ahir pel conseller Font De Mora no té trellat. Pres de broma, podria considerar-se una altra de les seues ocurrències —com la introducció del xinés mandarí o l’ensenyament d’Educació per a la ciutadania en anglés— empreses sense cap càlcul ni previsió, que se solucionaria amb el temps i fent paranys. Què, si no, seria el 33% de les matèries, anglès, educació física i matemàtiques en la llengua de Shakespeare en un últim curs de primària amb nou assignatures, sense que açò suposara una gran immersió en este tercer idioma per als alumnes? I que no s’impartisca part del 33% de valencià en la classe de gimnàstica. Ni prenent-ho de broma té cap gràcia.

Si es pren seriosament, l’atac al principal senyal d’identitat dels valencians, a la seua pervivència en el futur de la nostra societat, és notable. Per açò, i a la vista que el Consell no emetia ahir cap senyal de rectificar després de les reaccions despertades per l’anunci de suprimir les línies de valencià en el model educatiu autòcton, la societat civil valenciana i la comunitat educativa començaven ja a organitzar-se perquè eixe rebuig prenga cos en els carrers.

Així, l’entitat cívica Escola Valenciana, convocava ahir la comunitat educativa, partits polítics i entitats cíviques a una trobada este mateix dijous per tancar un calendari de mobilitzacions. La seua primera proposta, tres grans concentracions a València, Alacant i Castelló el proper 9 de juny, coincidint amb la sessió de constitució de les Corts. Ahir a la nit, encara que la data no era oficial, una convocatòria a facebook per a manifestar-se eixe dijous a les 18 hores ja rebia el suport de prop de 2.500 persones (una altra pàgina d’esta xarxa social unia més de 4.500 usuaris En contra de l’eliminació de la línia educativa en valencià)

Per la seua banda, aprofitant el marc de la concentració dels sindicats STEPV, CCOO i UGT a la porta de la Conselleria en rebuig a les retallades en educació d’ahir al matí, el STEPV anunciava el seu suport a les mobilitzacions que es convoquen pel manteniment de les línies en valencià. El sindicat majoritari de l’ensenyament acompanyava el seu anunci d’una valoració, en la qual apuntava que la supressió de les línies en valencià, “a més d’incrementar les retallades de professorat”, suposaria “l’atac més greu a l’ensenyament en valencià des que governa el PP”. En l’Informe sobre la situació de l’ensenyament en valencià 2011, publicat pel sindicat, ja es denunciava el canvi de política del govern del PP en este sentit, “que ha passat d’entrebancar l’extensió del valencià a una política d’involució” en modificar, per primera vegada, la normativa que regula els programes lingüístics (modificació dels PIP i creació d’una xarxa de centres plurilingües). La decisió de suprimir les línies en valencià, hi afegien, “és una passa més en esta lògica involucionista”.

Escola Valenciana ha afirmat que Camps fa una declaració d’intencions suprimint les línies en valencià, escorant-se cap a postures de radicalitat. L’entitat cívica ha recordat que “els models educatius s’han de tractar des del consens, des de l’experiència pedagògica”. “Nosaltres hem presentat un model que té el suport d’universitats, sindicats i centres educatius, mentre que ells presenten un model després de les eleccions, en solitari, sense cap intenció de consens, sense cap suport de cap organisme educatiu”, recordava el seu president, Vicent Moreno.

I el pitjor de tot és que el valencià no sols pateix amb el PP en l’àmbit educatiu, minant el futur de la llengua, sinó també en el present més immediat. I és que, com assenyalava ahir el portaveu de la Coalició Compromís, Enric Morera, mentre despús-ahir coneixíem el desig de Font de Mora d’acabar amb les línies en valencià, ahir la notícia era que també “comença a retallar les ajudes per a la promoció del valencià en els ajuntaments i mancomunitats”. “Ha encetat una croada a mort contra el valencià” apuntava Morera, al temps que recordava que la situació “és greu i preocupant, perquè el Consell de Camps vol exterminar la nostra llengua i per això s’ha carregat el doblatge en valencià, per això no s’ajuda al món editorial ni cultural en valencià, volen acabar amb l’ensenyament en la nostra llengua i ara retallen les ajudes perquè el valencià estiga present en la vida pública, en els comerços i en els carrers”. Com per a no manifestar-se.

Font: L’informatiu

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s