CENTENARS DE PERSONES IXEN AL CARRER AMB EL MOVIMENT 15-M

Foto: El País

Els concentrats demanen reformes i noves vies de participació (veure vídeos al peu de la notícia)

El moviment 15-M va seguir creixent ahir en les principals ciutats valencianes. Convocats a través de les xarxes socials sota el lema Democràcia real ja, al voltant d’un miler de ciutadans es va reunir a la vesprada enfront de l’Ajuntament de València; altres 300 ho van fer en els voltants de la Subdelegació del Govern d’Alacant, i prop de 400 en la plaça de Maria Agustina de Castelló, on es troben les seus tant de la Subdelegació del Govern com la Diputació de Castelló. Els congregats eren majoritàriament joves, molts d’ells estudiants. Però podien veure’s també adults, jubilats, treballadors i persones en atur. El funcionament de les tres assegudes va ser similar: constitució d’assemblees ciutadanes en les quals qualsevol podia prendre la paraula i fer una proposta, que era aprovada o rebutjada mitjançant llenguatge de signes: mans a dalt o dits cap avall. La major part de les intervencions abordaven reformes polítiques i econòmiques. Una consigna molt estesa era “contra el bipartidisme”. Però podien veure’s cartells animant la gent a votar el diumenge 22 de maig.

Una xicoteta part dels concentrats, quasi tots joves, manifestaven la seua intenció de quedar-se a dormir en les places però sense arribar a acampar amb tendes ni sacs, per a evitar que una violació de les ordenances municipals facilitara el desallotjament. Per què estaven disposats a quedar-se al ras? “Perquè si no ens van a fer cas. Comenárem sent 40, ahir [el dimarts] érem 300 i avui [per ahir] quasi hem omplert la plaça. L’objectiu final és aconseguir una democràcia real, però d’entrada hauríem d’intentar acabar amb el bipartidisme”, responia a València Guillermo, de 18 anys, que assegurava que ell és, malgrat açò, partidari de votar.

No gaire lluny de Guillermo estaven María i Antonio, de 65 i 67 anys. Per què estaven allí? “El meu fill, amb dues carreres superiors, s’ha hagut d’anar a l’estranger a cercar treball, perquè ací no hi ha res”, deia ella. “Si no eres fill de polític o membre d’un partit no trobes treball”, comentava ell. El matrimoni concloïa: “Zapatero no, però aquests del PP tampoc”.

El moviment, que havia estat criticat des de certes instàncies polítiques, va rebre ahir el suport del president de la Diputació de Castelló, el popular Carlos Fabra, que va dir entendre a els qui protesten perquè un dels seus fills també està en atur. El candidat socialista a la Generalitat, Jorge Alarte, també els va expressar el seu suport: “Els joves valencians tenen moltes raons per a la indignació”, va dir, al mateix temps que els va instar al fet que “transformen aqueixa indignació en una resposta democràtica i voten”.

Les veus que es van sentir en les assemblees celebrades en les places valencianes demanaven reformes econòmiques, polítiques i fins i tot municipals. Un dels participants va cridar, per exemple, a reformar la Llei Hipotecària. Una altra va apostar per traure els fons dels bancs i ficar-los en noves formes de gestió financera cooperativa. Va haver-hi qui va advocar per reformar la Llei Electoral. També es van sentir veus sol·licitant noves vies de participació que permeten als ciutadans expressar la seua voluntat més enllà de les eleccions.

Alguns missatges eren rebuts amb crits i aplaudiments; uns altres rebien respostes més discretes. Una de les que més èxit va tenir va ser la d’un jove que va proposar crear una comissió per a boicotejar “pacíficament” el premi de fórmula 1. A ell, va explicar, li costava reunir els euros per a pagar el bono-metro, i li semblava un excés que els “xeics” i la gent de diners vinguera a València a fer ostentació dels seus cotxes i vaixells.

Una de les intervencions va insistir que calia mantenir la zona de protesta lliure de sigles polítiques i també de símbols polítics (alguna cosa que s’ha complit amb bastant eficàcia fins ara a València), encara que es va mostrar partidari de mantenir el de la pau.

A Alacant els concentrats van demanar permís a la Subdelegació del Govern per a romandre allí fins a la mateixa jornada de les eleccions.

Font: El País

Anàlisis del #15M amb José Luis Sampedro – Movimiento Visual

Vídeo de Melderomer sobre l’asseguda a València:

Vídeo de New York Times sobre el Moviment 15-M:

Notícies relacionades:

Anuncis

Un pensament sobre “CENTENARS DE PERSONES IXEN AL CARRER AMB EL MOVIMENT 15-M

  1. Molt currada la notícia. Però vos ha faltat dir que s’està preparant una altra acampada per a hui davant l’Ajuntament de Benidorm a partir de les 20 hores. Al twitter #acampadabenidorm. Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s