ELS METGES DE LA MARINA BAIXA DEDIQUEN MENYS DE 4 MINUTS A CADA PACIENT

Cua per a demanar cita al Centre de Salut Tomàs Ortuño de Benidorm - foto: David Revenga

CC OO exigeix personal per a descongestionar la “sobrecàrrega” de les consultes d’Atenció Primària

Els metges d’Atenció Primària de la Marina Baixa amb prou faenes poden dedicar entre 3 i 4 minuts per pacient, segons han denunciat des del sindicat Comissions Obreres. “Les consultes estan sobrecarregades”, assenyalen els portaveus de CCOO, que tornen a reclamar un augment de la plantilla, tant en Atenció Primària com en Especialitats, per a descongestionar l’excés de treball en les consultes sanitàries comarcals.

El problema s’agreuja per les dificultats que planteja el sistema informàtic Abucasis II amb el qual es van informatitzar les consultes mèdiques i que, en opinió del personal sanitari, “complica moltíssim l’atenció”. A les disfuncions que puga presentar el sistema perquè resta temps al pacient, obliga al metge a realitzar tasques administratives, requereix de més formació per a metges professionals i ralenteix les consultes quan arriba un substitut, s’uneixen les pròpies fallades de l’Abucasis i els col·lapses de la xarxa.

De fet, aquesta mateixa setmana, la Junta de Personal del departament comarcal de salut denunciava que els errors informàtics estaven col·lapsant l’Atenció Primària, obligant fins i tot a ajornar algunes cites, doncs molts metges es veien forçats a recomanar els seus pacients a que tornaren un altre dia per a poder arreplegar un part de baixa o una recepta. La pròpia gerència del departament reconeixia aquestes fallades encara que assegurava que es tractava d’alguna cosa puntual i que s’estava solucionant.

A part de col·lapses puntuals, la sobrecàrrega en les consultes és contínua. Des del sindicat van explicar que algunes especialitats mèdiques estan col·lapsades “perquè hi ha moltes primeres visites que, en principi, requereixen més temps d’atenció que les segones visites i successives”. I és que només en un any, el nombre de primeres cites mèdiques d’especialistes està entorn de les 90.000, a les quals cal sumar les visites successives, que ronden les 120.000 anuals, entre l’Hospital de la Vila i el Centre d’Especialitats de Foietes.

Doble de pacients recomanats

Quant a l’Atenció Primària, des de CCOO lamenten que “les llistes estan bombades” ja que un sol facultatiu ha d’atendre una mitjana superior als 30 pacients diaris quan el recomanable serien uns 20 per a poder dedicar almenys deu minuts a l’atenció de cada malalt, que és el que reclamen les associacions de professionals sanitaris i ciutadans des de la Plataforma Deu Minuts.

Per a agreujar més la situació, “els metges d’Atenció Primària han d’atendre també les urgències que arriben” que es van intercalant amb els pacients citats i que poden arribar a la quinzena, depenent del dia. Així, segons assenyalen els portaveus del sindicat, “hi ha dies que un metge pot atendre a més de trenta pacients, més altres quinze d’urgència”, la qual cosa es tradueix en una xifra superior als 45 usuaris, quasi el doble del recomanat.

Les últimes xifres publicades pel departament de salut 16, que abasta tots els municipis de la Marina Baixa, situen entorn de les 560.000 el total de consultes anuals en Atenció Primària, un volum al que han de fer front poc més de 130 facultatius.

Des de CCOO i la Junta de Personal reclamen més personal i insisteixen a destacar els problemes amb el sistema informàtic Abucasis que resta molt de temps als metges de la seua funció principal. “La introducció de les dades en la història clínica del pacient requereix molt de temps, també la redacció dels parts de baixa, a més han de fer receptes” i tot aqueix temps es resta de l’atenció a l’usuari, lamenten els professionals sanitaris.

El temps que s’empra va en funció de la gravetat de cada cas

Des de la direcció del departament de salut 16, que engloba les poblacions de la Marina Baixa, ahir van assenyalar, en quant al temps que es dedica a l’atenció dels pacients, que “el facultatiu passa més o menys temps amb el pacient en funció de la seua gravetat”.

Des de la gerència van insistir a destacar a més que les fallades del sistema informàtic, que poden agreujar la falta de temps destinat a cada pacient, són alguna cosa aïllada. “Les fallades amb Abucasis són alguna cosa puntual, que en la majoria de les ocasions es deu a les millores que s’estan realitzant com és el canvi d’ordinadors”, van puntualitzar des de la direcció i van assegurar a més que es tracta de “fallades programades i de les quals s’avisa prèviament” precisament perquè es tracta d’una renovació de les infraestructures informàtiques i està programada, segons van explicar.

No obstant això, des de la direcció van reconèixer també que “en altres ocasions, són fallades de connexió a internet” els que provoquen el col·lapse del sistema i, per tant, el de les consultes mèdiques, principalment en l’àrea d’Atenció Primària. En aquest sentit, des de la gerència del departament de salut van afegir que aquests problemes de la xarxa “són aliens a la Conselleria de Sanitat”. Sobre la xifra de pacients que ha d’atendre cada facultatiu diàriament o la mitjana de temps estimat per a cada usuari, des de l’adreça no van aportar cap dada i es van limitar a respondre que depèn de la gravetat de cada cas.

Font: Información

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s